Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kulzagreb

Marketing

Strast stvaranja

Prošlog tjedna imadosmo priliku prisustvovati otvorenju jednog od največih kulturnih događaja ove godine. Radi se naime o izložbi pod nazivom 'Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght'. Spomenuta fondacija je započela kao skroman obiteljski dučan umjetnina neštp prije 2. Svjetskog Rata, no kroz suradnju sa najutjecajnijim umjetnicima toga vremena, prerasla je u jednu od najutjecajnijih umjetničkih institucija u Francuskoj. Supružnici Maeght su i prijateljevali sa umjetnicima te stalno pokušavali davati priliku novim i nepoznatim umjetnicima ne mareći pritom nužno za profit. To ilustrira i zanimljiva anegdota da je Aime Meight u sedamdest i trećoj godini života počeo slušati punk.

U skladu s time, na izložbi su izložena djela jako poznatih, recimo „mainstream“ umjetnika poput Chagalla, Picassa i Miroa. Njviše je zastupljen Georges Braque, te se kroz djela koja su ovdje izložena može pratiti i njegov umjetnički razvoj.
No osim njih, izložena su i djela još 22 manje poznata no za povjest umjetnosti također važna umjetnika kao što su Alexander Calder, Valerio Adami, Barbara Hepworth, Pierre Soulages i Erro.









Najviše je izloženo slika i crteža. Osobno ne volimo jako suvremenu umjestnost, no svidjelo nam se bogatstvo boja na pojedinim slikama. Našlo se mjesta i za nekoliko skulptura, posebno nam se doimio mobil od Alexandra Caldera (to su one pomične skulture što vise sa stropa, inače jako popularne u 60 – ima).



Sve u svemu, na ovoj izložbi nećete vidjeti najpoznatija djela koja se nalaze u likovnim enciklopedijama, no mislim da ovu izložbu vrijedi pogledati jer pruža presjek svega što se događalo u likovnoj umjetnosti 20. stoljeća.

(Izvor slika: katalog izložbe)

Pozdrav i do čitanja!

Post je objavljen 10.10.2017. u 16:09 sati.