Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/carobninaputak

Marketing

OBJEKTIVNOST I POŠTENJE - Agresije i odnos




Objektivnost i poštenje

„Ali ne može se stalno gugutati. Ponekad ipak dođe do svađe. I ako se onda ponašam kao da nije ništa, onda nisam u istini, a to također nije dobro za odnos“, napomenut ćeš na ovome mjestu. Imaš savršeno pravo. U odnosima može uvijek doći do svađe. No pri tome je presudno da se oboje obvezno potrude oko objektivnosti. Ako postaneš neobjektivan i polemičan, tada je otvoren put provalama bijesa, a time i uvredama i „niskim udarcima“. Ostani objektivan. Pokušaj ostati miran.
I još je nešto jako važno: NE PREKIDAJ! To je i inače znak poznavanja osnovnih pravila pristojnosti ako se sugovornika pusti da do kraja izgovori što ima. U svađi je to posebno važno. Ako sugovornika čak više puta prekineš, svađa će gotovo sasvim sigurno prijeći granice podnošljivoga. Zato se vježbaj u strpljivosti. Ponavljaj Ime Božje i ne prekidaj.
Pri svemu tome može nastati problem koji ti može praviti velike teškoće: postoje ljudi koji posebno kada se ljute, govore satima i time mogu svog sugovornika dovesti gotovo do očajanja. To nije pošteno. Taj trik ne bi smio nikada uporabiti. Ako to čini tvoj sugovornik, nemoj ga optužiti za zlonamjernost već pretpostavi da nije svjestan svog ponašanja. Ljubazno mu obrati pozornost na to i zamoli ga da bude nešto kraći, uz objašnjenje da te njegovi dugi govori čine živčanim, ljutim i agresivnim.
Važno je da ga ti ne započneš prekidati. To ti ne bi donijelo ništa drugo nego tek prividnu pobjedu, odveć skupo plaćen uspjeh. Drži se pravila pristojnosti. Budi ljubazan. Ništa ti u svađi ne može više pomoći od objektivnosti spojene s ljubaznošću i pristojnošću. Ni u kojem slučaju nemoj se dati zavesti da se počneš isto tako ponašati.
No ti ne trebaš sve dopuštati. Postane li tvoj partner nasilan i agresivan u tolikoj mjeri da uvelike prelazi tvoju granicu, povuci se. Bolje je da se povučeš, nego da razbijete još više porculana.
No razmisli o još dvije stvari: povlačenje može samo po sebi biti borilačkom tehnikom. Sjeti se močvare, kako kroz povlačenje – „gluk, gluk“ – guta traktor. Razmisli je li se povlačiš jer se želiš nastaviti boriti na finijoj razini, jer želiš izbjeći probleme, ili jer stvarno želiš spriječiti još gore.
Kao drugo, pokatkada je nužno da i u svađi pokažeš gdje je tvoja granica. Zato može biti važno da izdržiš do kraja rasprave i svom partneru pojasniš svoje gledište.
Kada treba učiniti jedno a kada drugo, to ti na ovome mjestu ne mogu reći jer o tome treba posebno odlučivati u svakom pojedinom slučaju.
Tu zapažaš nešto presudno: sama objektivnost ponekad nije dovoljna. Ona mora biti povezana s tvojim srcem, savješću i sposobnošću razlučivanja. Ako s to četvero možeš u svađi pozitivno i aktivno vladati, tada će se za tebe i tvoga partnera svaka svađa pretvoriti u novi korak i dovesti do nove razine razumijevanja i shvaćanja.


Izbjegavaj uopćavanja kao što su „uvijek“ , „nikada“ i „svi“

Riječi koje bi pri svakoj svađi obvezno trebao izbjegavati su „uvijek“, „nikada“ i „svi“. one imaju kobnu osobinu da mogu vrlo brzo razdražiti protivnika.
Imaj na umu da mnogim svađama, bez obzira na što se odnosile, u prvom redu dominira pitanje osobne vrijednosti. Ako se netko ne osjeća shvaćenim, ako se osjeti nezapaženim, preskočenim, nepravedno optuženim, tada je vrlo vjerojatno da će on svoju bol sakriti u agresije da ne bi pokazao koliko je povrijeđen.
Ako je netko već povrijeđen jer je npr. nešto napravio krivo, a ti mu to predbacuješ i još mu k tome kažeš kako on tu pogrešku radi uvijek, tada je on, posve razumljivo, još više povrijeđen i sukladno tome reagira agresivno.
Ako netko nije održao ono što ti je obećao, a ti mu kažeš kako on to nikada ne čini, on će reagirati na sličan način.
Naravno da samo potičeš svađu ako partneru predbacuješ da i onako sve čini krivo.
Čuvaj se dakle apsolutnih pojmova kao što su „uvijek“, „nikada“ i „sve“. Radije ih zamijeni s „nekoliko puta“, „češće“, odnosno „rijetko“, „ponekad“ i „poneke“. Takve formulacije iskazu oduzimaju karakter konačnosti. Što da netko napravi ako mu ti kažeš da on pogrešku uvijek ponavlja, odnosno da ti nikada ne čini po volji? Kako bi spasio sliku koju o sebi ima, on će se vjerojatno uteći agresijama. Osim svađe, time nisi mnogo dobio.


Ne kopaj po „lanjskome snijegu“

U svađama mnogi rado podgrijavaju stare stvari, prema onom: „Ti si već i onda…“, „To mi je već poznato kod tebe…!“
Na takvo ponašanje treba više toga reći:
Prvo: spominješ li nešto što je bilo predmetom stare svađe i bilo je razjašnjeno, tada to nije samo nepošteno već i vrlo nerazumno jer će to sadašnju raspravu samo raspiriti.
Drugo: ako je to bilo predmetom stare rasprave i nije bilo razjašnjeno, sada je najnepovoljniji trenutak da to spominješ.
Treće: ako imaš dojam da tvoj partner uvijek iznova čini nešto zbog čega opetovano dolazi do svađe, tada je spominjanje prijašnjih slučajeva isto kao da govoriš o „uvijek“, „nikada“ i „sve“.
Zato pokušaj u svađu koja je jako emocionalno nabijena ne unositi prošle događaje. Spomeni ih tek kada su se osjećaji na obje strane smirili i kada o tome možete pričati u miru, otvoreno i objektivno.





Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html






Post je objavljen 05.10.2017. u 08:33 sati.