Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NOVINARI PRED SABOROM TRAŽE VRAĆANJE EMITIRANJA " HRVATSKA UŽIVO"

TKO JE NAREDIO UKIDANJE INFORMATIVNE EMISIJE " HRVATSKA UŽIVO"?

Hrvatsko novinarsko društvo je putem obavijesti najavilo da u petak 15. rujna organizira prosvjed ispred zgrade Hrvatskog Sabora. Razlog prosvjeda je to što je netko na HRT-u odlučio od 18. rujna ukinuti emisiju „Hrvatska uživo“. Emisija se emitira već 13 godina na prvom programu HRTV-a u poslijepodnevnom terminu pet dana tjedno. Smisao prosvjeda novinara pred Saborom je taj što se od relevantnih osoba Sabora i Hrvatske Vlade traži da se emisija „Hrvatska uživo“ vrati u u program HRT- i to zbog hrvatske javnosti kojoj je tako koncipirana informacija potrebna.


MOZAIK TEMA IZ CIJELE HRVATSKE
U emisiji „Hrvatska uživo“ za gledatelje su novinari, s ciljem informiranja, u 10-15 minutnim novinarskim TV formama obrađivali teme čija se aktualnost slijedom događanja pojavila upravo toga dana i to u okviru tema zdravstva, socijale, dnevne politike, događanja koji su vezana za prava osoba s posebnim potrebama, teme iz sindikata, civilnog društva, školstva, kulture, sporta…Emisija nije rađena samo na teme iz područja Zagreba već iz cijele Hrvatske. Emisija je rađena uživo na način da je novinarka u studio pozivala relevantne osobe iz spomenutih područja gdje su gosti u kratkom bloku razgovora odgovarali na pitanja te na taj način pojasnili ono što je u događanju tijekom dana u toj temi ostalo neobjašnjeno ili je slijed događanja bio proširen i na druga područja o čemu je tada u emisiji bilo izrečeno ponovo novih i dotada nepoznatih informacija. Emisija je bila iznimno mozaična,a kroz godine njeno je dnevno trajanje bilo različito: od gotovo tri sata- njeno se emitiranje svelo na pola sata, kako je to ovoga tjedna od 11.9.
Umjesto da urednica emisije Maja Sever i ekipa novinara koja je svaki dan radila emisiju budu pohvaljeni i nagrađeni, od nekog tko je uočio vrijednost i važnost te informativne emisije za široku populaciju recipijenata - emisija se naprasno i iznenada ukida.Njeno ukidanje naredio je netko s HTV-a. No pitanje je - tko?

TKO JE NAREDIO UKIDANJE EMISIJE " HRVATSKA UŽIVO"?
Božena Matijević je u svom tekstu u Večernjwm listu navelada „ ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, šefica prisavskog Informativno-medijskog servisa Katarina Periša Čakarun i vršitelj dužnosti glavnoga urednika Prvoga programa Hrvatske televizije Bruno Kovačević obavijestili su urednicu redakcije "Hrvatske uživo" Maju Sever da se emisija emitira još ovaj tjedan te da se nakon toga ukida. Navodno, informacija o ukidanju izrečena je bez ikakvog objašnjenja“- napisala je kolegica Matijević. A s pretpostavkom da se informativna emisija „Hrvatska uživo „ ukida po želji ili nalogu glavnog ravnatelja Kazimira Bašića kojeg na čelno mjesto HRTV-a imenovao Hrvatski sabor - HND i novinari odlučili su vraćanje emisije u program tražiti pred Saborom. Novinari traže da se emisija radi njene informativne vrijednosti vrati u program emitiranja HRTV-a.
HRTV- i njen meneđment ubiru raskošan honorar kroz pretplatu oko 800.000 pretplatnika HRT-a, a nepromišljeno i na štetu gledatelja Hrvatske javnosti donose odluke poput ove o kojoj je riječ. Javnost kroz informacije s TV medija mora biti informirana, mora razumijeti događaje i procese na teritoriju svoje države u svim segmentima od politike do dječijeg vrtića. HRTV je medij gdje mora biti emisija različitih žanrova, a emisija „Hrvatska uživo „ se uklapa upravo u niz informacija potrebnih za život svakodnevnice . Važno je kako ljudi žive, što znaju o događanjima u vlastitol lokalnoj zajednici, županiji, o događanjima u drugim djelovima Hrvatske, a o svemu tome informirala je upravo informativna i mozaična emisija „ Hrvatska uživo“. Ukidanje te emisije je potpuno neopravdano prema gledateljima i nerealno prema javnosti koja ima pravo na spektar informacija koje zadovoljavaju novinarske kriterije a to je da su informacije u emisiji nove, aktualne, istinite, važne i izanimljive.

Margareta Zouhar Zec





Post je objavljen 14.09.2017. u 23:48 sati.