Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MASLININA MUHA U MASLINAMA


ZA ZAŠTITU KORISTITI SAMO REGISTRIRANA SREDSTVA

Marina Kocijančić dipl. ing. agr. djelatnica Savjetodavne službe u Istarskoj županijai izdala je 21. srpnja upozorenje za maslinare s područja Istre da je započeo let maslinine muhe ( Bactrocera oleae), nižeg intenziteta, te da se može započeti sa preventivnom mjerama zaštite.
U preventivne mjere spada i metoda zatrovanih mamaca tj. tretiranje dijelova krošnje. U tu svrhu se može koristiti gotovi pripravak pod nazivom Success bait.
Umjesto gotovog pripravka može se koristiti insekticid + atraktant.
Od insekticida se mogu koristiti oni na bazi dimetoata ( Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor) te atraktant Buminal.
Ova metoda zasniva se na tome da se prskaju samo dijelovi krošnje ili samo pojedine grančice i to u pravilu koje su manje rodne. Tretiranje ponavljamo svakih 10-15 dana i obavezno nakon kiše.
Također preporučujemo maslinarima da uz redovite preglede svojih maslinika i plodova, u svoje nasade postave žute ljepljive ploče te na taj način da prate populaciju maslinine muhe u nasadu.Kurativno tretiranje za sada nije potrebno provoditi.
Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).
Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.
Preparate koristiti prema uputama proizvođača" - napisala je u upozorenju ing. Kocijančić meil: Marina.Kocijancic@savjetodavna.hr



Post je objavljen 26.07.2017. u 16:46 sati.