Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

NEZAOBILAZNE PAŠKE UMJETNIČKE HEROINE - ROSANA ŠAVAR-FABIJANIĆ i JELICA PARO VIDOLIN-BATIĆ





Rosana Šavar - Fabijanić

U ponedjeljak, 10. srpnja, u 20.00 sati u Crkvi sv. Jurja otvorena su vrata svim zainteresiranim posjetiocima izložbe, koju je postavila Rosana Šavar-Fabijanić sa osnovnim konceptom «Paški baul», gdje je autorica pokazala da se odjevni predmeti iz tih «baula» mogu koristiti u svakodnevnoj uporabi.


Nisam nazočio otvaranju izložbe, ali sam u svakom slučaju htio pohoditi postavu i doživjeti na koji način autorica prilazi modi na paški način.
Autorica izložbe me dočekala prilikom mojeg ulaska u izložbeni prostor, uočivši da joj je drago da sam došao pogledati postav.

Na izložbi su pored fotografija predstavljeni predmeti ženske materijalne baštine koji su osmišljeno uklopljeni sa novim odjevnim predmetima koje je autorica uspjela spojiti oživljavajući prošlost i sadašnjost, govoreći o širokom spektru uloge koju je žena imala u stvaranju modnih mijena. U svakoj postavi može se zamjetiti da autorici ideja ne nedostaje.


Rosana Šavar-Fabijanić mogao bih slobodno ustvrditi, vizuelna umjetnica, kolegica blogerica, prije svega Paškinja koja svim svojim bićem nastoji oplemeniti ovaj kulturni krug, bilo svojim stvaralaštvom, pisanjem pa u konačnici i vožnjom biciklom po otoku. Teško je to koji puta razumjeti a još više prihvatiti.



Jelica Paro Vidolin - Batić

Opraštajući se od Rosane žurio sam da stignem na otvaranje druge izložbe koja je 14. srpnja, u 21.00 sat otvorena u Kneževom dvoru, koju je postavila Jelica Paro Vidolin-Batić.

Ulazeći unutar izložbenog prostora susrećem se sa mnogim dragim ljudima koje uspijevam vidjeti od ljeta do ljeta. Ja sa svojim foto aparatom bilježim neke detalje za koje mislim da će svjedočiti jednom vremenu.

Jednom prigodom sam na ovom blogu bio upozoren da previše tekstova posvećujem Zdravku Matkoviću a da o likovnom stvaralaštvu Jelice Batić ne pišem ništa. To je samo djelomično istina, zato što sam napisao osvrte na Jelicine izložbe u Pagu, koje sam posjetio. Druga je stvar što moj blog nije službena stranica Grada Paga, nego moj pristup svemu onome što se događa u Gradu Pagu na način kako ja to doživljavam. Raduje me da ima sve više onih koji rado navrate i čitaju moje tekstove.

Prije nego je započelo službeno otvaranje izložbe i dok još nije bila gužva u miru sam razgledao eksponate i usput fotografirao.

Imponira slikarska zrelost i koloritnost kojima Jelica istražuje svoj rodni, odnosno kulturni identitet primjenjujući u svojim radovima jezik vremena u kojem djeluje.
Na više slika pronalazim pitanja o čovjeku i njegovom identitetu, o rodnim razlikama, iskrivljenom kriteriju ubrzanog života, problematičnoj tranziciji vremena svake nove generacije u Gradu Pagu koja traži svoj osobni odgovor, to se osjeti u umjetničkim ostvarenjima Jelice.

Navikli smo na «akademskih petnaest minuta» zakašnjenja kada je izložbu otvorio prof. Vlatko Majić, prozboreći nekoliko rečenica o autorici i njenom stvaralaštvu. Između ostalog treba upamtiti da je ovo 10. samostalna izložba, 9. u Gradu Pagu.

Nakon toga obratila nam se i sama autorica izložbe, koja je ustvrdila da se divi prof. Majiću koji u jednoj rečenici može kazati sve ono što ona municioznim radom mora prenijeti na svoja platna.

Jelica Paro Vidolin – Batić već deveti puta u svom rodnom Pagu daje nam prigodu da u njenoj stvaralačkoj ideji osjetimo povijesno i kulturno pamčenje u koje je oplemenjeno osjećanje za sadašnjost.



Ovogodišnje Paško kulturno ljeto najvažnija kulturna ali i zabavna manifestacija, bila bi prikračena bez ovih dviju paških umjetničkih heroina i njihovog kreativnog rada.
Vjerujem da ima i onih kojima ovakva vrsta umjetnosti nije razumljiva niti prihvatljiva, ali da je oplemenila domaću kulturnu zbilju, je nepobitno.
Meni je posebno drago da još uvijek ima Paškinja koje u fuštanima nazoče ovim izložbama jer će i to uskoro biti povijest koje ćemo se samo sjećati ako ove dvije umjetnice budu oživljavale uspomenu na ta vremena.


Rosana i Jelica su nova kreativna snaga domaće kulturne scene i stoga ih trebamo podržati svim svojim snagama, kako od nas građana, tako i do onih koji vode kulturu Grada Paga.




Post je objavljen 16.07.2017. u 19:47 sati.