Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/carobninaputak

Marketing

AGRESIJE I DJECA - Agresije i odnos




Agresije i djeca

Primjer traktora i močvare vodi nas do daljih posljedica: kao što smo vidjeli, borba između to dvoje sastoji se u tome da se jedan povlači, a drugi se guši u svojim aktivnostima. Što to znači za djecu? Djeca imaju otvoreno srce, o kojem je upravo bilo riječi. Ona shvaćaju, iako ne posve svjesno ali ipak točno, kakvu borbu njihovi roditelji vode. Ona osjećaju da je ta borba povezana s agresijama. Da netko može biti vrlo pasivan i ne znam koliko bolestan, ali da način na koji iskorištava svoju slabost može biti vrlo agresivan. Iz svega toga djeca uče da odnosima vladaju agresije, odnosno otvorene ili prikrivene borbe. To se duboko usijeca u njihovu psihu i to će u budućnosti prije svega imati utjecaj na njihov izbor partnera, možda i presudne naravi.

Agresije, odnosno borbe za moć roditelja, navest će ih na neke zaključke: ona kao prvo uče da su odnosi opasni; drugo, da je moć poželjno sredstvo za probitak vlastitih interesa i prava; treće, da je izvanjska odnosno brutalna moć važna i, četvrto, da čak i suptilna sredstva pojedincu pomažu u stjecanju prevlasti.

Ti zaključci, koje djeca izvlače iz borbi oko moći roditelja, smrtonosni su za njihove buduće odnose. Iz iskustva sa svojim roditeljima, posebno naravno ako se oni nakon svih svađa još i rastanu ona uče da se ni u kojem slučaju ne smiju upuštati s nekim, da su odnosi opasni, nesigurni, nestabilni i da je pojedinac u prednosti kada je ili „supertraktor“ koji prolazi kroz svaku močvaru, ili ako se drži podalje od pokušaja da sukobe riješi na miran način, ili ako je stalno u bijegu. Djeca čiji su roditelji živjeli na takav način upast će u tragičnu zamku: ona sebi ne će tražiti partnera koji im stvarno odgovara, kojega stvarno vole. Jer taj bi im bio odveć opasan, on bi ih kroz njihovu ljubav prema njima doveo do ovisnosti, tj. u poziciju slabosti prema njemu – kako oni misle. Oni zato sebi nalaze partnera, ili više njih za koje točno osjećaju da nisu pravi. Oni zadržavaju svoju moć – među ostalim i time da onom drugom otvoreno ili prikriveno stavljaju do znanja kako u osnovi nije dovoljno dobar. Uza sve to, oni mu još i predbacuju da nije takav kakvim ga oni žele, što nužno dovodi do agresija, borbi, odnosno borbi za moć. Identična situacija, kakvu su vidjeli na primjeru roditelja, time je pretprogramirana. Nastat će odnos u kojem će agresije i borbe za prevlast stupiti na mjesto ljubavi, odlučivanja, otvorenosti i predanosti. Time nastaje odnos koji u biti to ime uopće ne zaslužuje. Zato su vaši odnosi karakteristični po mnogobrojnim promjenama: u većini slučajeva niste naučili otvoriti srce, slušati srce i pustiti da vas ono vodi. Vaš je izbor partnera u najvećem broju slučajeva određen strahovima. Strahovi međutim ne vode do pravoga partnera nego u slijepu ulicu jer strahove je potrebno nadvladati. A kako ćeš najbolje nadvladati strah? Pogledavši mu u oči! To se uvijek događa onda kada više ne možeš drukčije, kada se nađeš ni naprijed ni natrag. Sada, kada više ne možeš natrag, vidiš da se u zidu kojega si se toliko plašio nalaze velika vrata, koja lako možeš otvoriti i naći potpuno novi put.






Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html






Post je objavljen 11.07.2017. u 12:31 sati.