Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINISTAR TOLUŠIĆ OD ŽUPANA ZATRAŽIO DA POTAKNU POLJOPRIVREDNIKE DA SUDJELUJU U "SHEMI ŠKOLSKOG VOĆA"


PRODAJA VOĆA POVRĆA I MLIJEKA U ŠKOLE
JE ODLIČAN PLASMAN POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA !


Radi što učinkovitije provedbe Školske sheme od iduće školske godine, ministar Tomislav Tolušić održao je 12 lipnja sastanak s županima i predstavnicima županija u Ministarstvu poljoprivrede. Ministar Tolušić na sastanku je naglasio potrebu da se što veći broj škola i učenika uključi u Školsku shemu te je zamolio župane da održe sastanke sa svim ravnateljima osnovnih i srednjih škola, kao i s proizvođačima voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda kako bi se što veći broj poljoprivrednika prijavio Agenciji za plaćanja i uključio u Shemu.
Naime, od iduće školske godine 2017./2018. Hrvatska započinje s provedbom Školske sheme – besplatnih obroka voća i povrća za učenike osnovnih i srednjih škola te mlijeka i mliječnih proizvoda za učenike od 1.- 4. razreda osnovnih škola. Cilj ove sheme je povećanje unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda kod školske djece te podizanje svijesti o značaju zdrave prehrane u svakodnevnoj prehrani.

Za razliku od dosadašnje Shemu školskog voća i povrća i Programa mlijeka u školama, nova Školska shema donosi promjene u smislu operativne provedbe. Naime, prošle godine dobavljači voća i povrća su podnosili zahtjev za odobravanje raspodjele voća i povrća, a od ove godine škole koje namjeravaju sudjelovati u Školskoj shemi podnose Zahtjev za odobravanje podnositelja zahtjeva za raspodjelu voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Razlog ove promjene je decentralizacija, u smislu davanja mogućnosti školama da odaberu domaće, lokalne poljoprivredne proizvođače koji se nalaze u bliskoj okolici škola, a koji će dostavljati svježe voće, povrće i mliječne proizvode školarcima.

Na internetskoj stranici Agencije za plaćanja, u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavljen je Javni poziv za iskaz interesa škola za sudjelovanje u Školskoj shemi. U suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Javni poziv je poslan svim školama u Hrvatskoj, a u tijeku je komunikacija između škola, dobavljača, Ministarstva i Agencije o načinu na koji će se Školska shema operativno provoditi.
Ravnateljica Agencije za plaćanja Matilda Copić pozvala je sve predstavnike županija da se za kontakte poljoprivrednih proizvođača iz svake jedinice lokalne samouprave slobodno mogu obratiti Agenciji za plaćanja koja operativno provodi Školsku shemu.
Ministar poljoprivrede Tolušić rekao je da će produljiti rok u kojem se škole trebaju prijaviti Agenciji za plaćanja, a koji ističe zadnjeg dan nastave u ovoj školskoj godini.


Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabrat će lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) i mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.
Za provedbu heme ukupno je osigurano 23 milijuna kuna kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda. Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.720.946 EUR za voće i povrće te 800.354 EUR za mlijeko i mliječne proizvode.

Osobe za kontakt su slijedeće:
Za voće i povrće
Anita Štefanac –anita.stefanac@mps.hr - 01/6109 697

Branimira Grgurić Boban – b.grguric-boban@mps.hr - 01/ 6109 682

Andreja Martonja Hitrec – andreja.martonja@mps.hr - 01/ 6106 632

Irena Erceg - irena.erceg@apprrr.hr - 01/6002-811
Ana Golubić - ana.golubic@apprrr.hr - 01/6002-998

Za mlijeko i mliječni proizvodi
Saša Paprika - sasa.paprika@mps.hr - 01/6109-528
Ljiljana Radojević - ljiljana.rozmaric@mps.hr - 01/6106 631
Dalibor Janda - dalibor.janda@mps.hr - 01/6109-857

Maja Horvat - maja.horvat@apprrr.hr - 01/6002-982
Darija Marijanović - darija.marijanovic@apprrr.hr - 01/6002- 775
Željka Topić - zeljka.topic@apprrr.hr - 01/6002-981









Post je objavljen 14.06.2017. u 23:13 sati.