Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Gdje prestaje umjetna inteligencija ,a počinje ljudska kreativnost.

Prenosim članak iz SN 30. svibnja 2017. autora Srđana Šale u rubrici 'Šah'.

Google DeepMind AlphaGo pobijedio svjetskog prvaka u igri go rezultatom 3:0 i otišao u mirovinu!
Steven Hawking upozorava : ''Ako ne budemo oprezni, može se dogoditi da će ljudskom rasom u budućnost zavladati strojevi!''. S druge strane, bivši prvak svijeta Kasparov savjetuje da kao civilizacija moramo kombinirati umjetnu inteligenciju (AI) i ljudsku kreativnost. Kasparov je nedavno tiskao novu knjigu o šahu, gou i umjetnoj inteligenciji Deep Thinking: Where Machine Intelligence Ends and Human Creativity Begins (Duboko promišljanje: gdje prestaje umjetna inteligencija, a počinje ljudska kreativnost). Autor ovih redaka misli da će prvi ''vanzemaljci'' koje će ljudi doista susresti biti Androidi koji će proći Turingov test. Kada će se to dogoditi ne znamo, ali pojava ''vanzemaljca'', kojeg ćemo sami kreirati, kao što je android Data iz serije Star Trek čini se samo pitanje vremena.
Prošlo je točno 20 godina otkako je u svibnju 1997. godine superračunalo Deep Blue (Duboko plavetnilo) rezultatom 4:2 pobijedilo Garija Kasparova, svjetskog prvaka u šahu. Deep Blue je bio poseban program sastavljen od 50 računala spojenih u cjelinu samo za meč protiv najboljeg igrača na planeti. Nakon toga takva se računala više ne pojavljuju. Golemim napretkom snage računala vrhunski šah sada igraju i programi koji rade i na mobitelima. Jedina igra u kojoj je čovjek bio nadmoćan računalu bila je drevna kineska igra go. Igra go stvorena je u staroj Kini prije više od 4000 godina, a status uzvišene dvorske vještine uživala je naročito u Japanu. Cilj igre je okružiti („osvojiti“) više prostora od protivnika na ploči koja ima 361 sjecište 19 vodoravnih i 19 okomitih linija. Pravila igre su vrlo jednostavna pa ih i početnici, čak i vrlo mala djeca, mogu naučiti za 5 minuta, a mogućnosti su matematički gledano beskrajne. Igra potiče logičko razmišljanje i samostalno donošenje odluka.
U ožujku prošle godine u Seoulu, osjetno slabija verzija programa AlphaGo pobijedila je ponajboljeg svjetskog igrača u zadnjih pet godina Lee Sedola rezultatom 4:1. A ove godine AlphaGo borio se protiv najboljeg kineskog igrača goa Ke Jiea koji je trenutačno prvi na svjetskoj rejting listi profesionalaca.
Ovogodišnji meč je odigran u Wuzhenu u Kini u sklopu konferencije o budućnosti umjetne inteligencije. Prva partija meča završila je pobjedom računala s minimalnom razlikom od pola boda. Druga partija meča bila je zanimljiva po tome što je prvih 100 poteza partije i Ke Jie odigrao „savršeno“ i u jednom trenutku je „rukom pritisnuo prsa da mu srce ne iskoči van od uzbuđenja“. Između druge i treće partije meča, AlphaGo je pobijedio i u srazu s 5 vrhunskih kineskih profesionalnih igrača koji su se mogli dogovarati oko svojih poteza. Nakon trećeg poraza, Ke Jie je izjavio: „Sada vidim da o igri go ne znam gotovo ništa.“ Da je pobijedio, Ke Jie bi osvojio miljun i pol dolara, a kao poraženi za utjehu je dobio 300 tisuća dolara. Program AlphaGo koristi neuralne mreže i bira poteze koji imaju najveću vjerojatnoću uspjeha. To se ne bi svidjelo Einsteinu koji je opomenuo ''Bog se ne igra kockicama“ ! Na to mu je glasovito uzvratio njegov kolega nobelovac Niels Bohr-''Prestani naređivati Bogu kako da programira univerzum.'' Na završnoj ceremoniji direktor tvrtke Google DeepMind najavio je da AlphaGo više neće igrati go! Baš kao i Robert Fischer poslije meča stoljeća, AlphaGo nepobijeđen odlazi u povijest. DeepMind će rezultate razvoja umjetne inteligencije do kojih su došli igrajući go iskoristiti u liječenju, štednji energije i istraživanju novih materijala. Go zajednici će ostaviti 50 partija koje je najnaprednija verzija programa igrala sama protiv sebe, a s Ke Jie-jem će pripremiti video s analizom partija meča u Wuzhenu. Za kraj je Demis Hassabis citirao Garija Kasparova: „DeepBlue je bio kraj, Alpha go je početak!“ (Autor članka zahvaljuje na pomoći FIDE majstoru i go igraču Damiru Medaku.)Post je objavljen 30.05.2017. u 09:38 sati.