Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Virginia – država 'majka' predsjednika

Virginia je bila osma država po redu koja se priključila Konfederaciji. Virginia je država, odnosno njezino područje, gdje su prvi britanski kolonizatori utemeljili koloniju na američkom tlu (bilo je to područje starosjedioca američkog (indijanskog) plemena Powhatan (narod Algonquian), pa će Vas Athumanunh podsjetiti i na romantičnu ljubavnu priču princeze Powhatana predivne Pocahontas i bijelog doseljenika Britanca Johna Rolfea).

No, dobro. Virginia je pod oružje za Konfederaciju poslala 155 000 vojnika, dočasnika i časnika. Glavni grad Virginie Richmond bio je ujedno i glavni grad Konfederacije, te je u njemu bila smještena 'Bijela kuća CSA', a bio je udaljen jedva nekih 160 kilometara od Washingtona, glavnog grada Unije USA.

 photo Virginia AGR.jpg

Virginia i njezin glavni grad Richmond bili su izuzetno strateški važni i značajni za cijelu Konfederaciju. Richmond je naime bio jedini pravi industrijski grad cijele Konfederacije, a Virginia je uz industrijsku proizvodnju i svojim strateškim resursima bila ta koja je diktirala ciljeve Američkog građanskog rata.

Dakle, USA je trebala samo zauzeti Richmond i Virginiu, ostale države Konfederacije ostale bi bez strateških resursa za vođenje rata. No, to je jako dobro bilo poznato i CSA, pa su se tu i vodile žestoke bitke za obranu Virginie. Sam glavni zapovjednik CSA vojske general Robert E. Lee cijelo je vrijeme rata sa svojim stožerom bio nazočan kod vojske Virginie i cijeloj Istočnoj bojišnici Američkog građanskog rata.



Prekrasna i romantična dolina Shenandoah bila je nazivana 'buketom Konfederacije' i bila je izravno povezana s Richmondom. U toj dolini tukle su se strašne i vrlo krvave bitke Američkog građanskog rata. U Virginiji odigrala se i prva veća bitka iz vojne kampanje nazvana Manassas, odnosno poznatija pod nazivom 'Bitka kod Bull Runa'.


'Odnesite me natrag u Virginiu'

Sve bitke koje su se odigrale na području Virginie vojska USA gubila je redom, ali posljednja bitka Američkog građanskog rata, bitka kod Appomattoxa, ipak je završila pobjedom USA vojske i to je dovelo do okončanja Američkog građanskog rata.

Za kraj Athumanunh će zapisati i ovo: Virginia je zemlja u kojoj je rođena Isabella Maria Boyd, poznatija pod konspirativnim imenom špijunke Konfederacije 'Belle Boyd'. Ova ljepotica, 'secesijska Kleopatra' ili možda 'sirena Shenandoah' prikupljala je vješto podatke za potrebe Konfederacije. Bila je više puta uhvaćena i uhićivana, ali se uvijek izvlačila i poživjela sve do 1900.

Toj lijepoj špijunki i svim špijunkama svih ratova i bitaka, kapu skida i sam Athumanunh koji je vidio zastrašujuću divotu bitke i ostao živ, no, da li bi odolio čarima 'Belle' nije baš siguran ... zato pjesma 'Oh, my darling Clementine' ide upravo Njima (nadam se da ovo neće pročitati i Reyamanunha).


oh my darling Clementine


Post je objavljen 07.05.2017. u 14:12 sati.