Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Teksas – usamljena zvijezda Zapada

Teksas se pridružio Konfederaciji kao sedma država (zvijezdica) i postao značajan za opskrbu vojske Konfederacije, a posebice za konjaništvo. Teksas je Konfederaciji dao oko 70 000 vojnika, dočasnika i časnika. Teksas je ustrojio 45 konjaničkih pukovnija, 23 pješačke pukovnije te 5 pukovnija teškog topništva i još oko 30 bitnica lakog topništva.

 photo Teksas AGR.jpg

Mnogi teksaški vojnici, dočasnici i časnici bili su veterani američko-meksičkog rata i imali su značajno i potrebito bojno iskustvo, što pak je postrojbe Teksašana svrstavalo u kvalitetne vojnike uvijek rado viđene u bitkama. Teksašani se nisu povlačili 'tek tako' i 'samo tako', a duh Alama živio je još uvijek svjež i poletan te snažno kolao kroz krv Teksašana koji su slobodu voljeli više nego sebe.


žuta ruža Teksasa

Iako je od 600 000 tadašnjih Tekašana njih oko 100 000 bilo u robovlasničkom odnosu, biti rob u Teksasu nije bilo isto kao i u ostalim državama Konfederacije. Teksašani su na robove gledali nekako drugačije, njihovi robovi bili su gotovo slobodni, ali Athumanunh će ipak zapisati – rob je rob i nije dobro ljude tretirati kao roblje.


oh, Susana

No, dobro. Teksaška brigada koja je sudjelovala u svim većim bitkama Američkog građanskog rata pretrpjela je i najveće gubitke. Hrabrost, slavu i ne odstupanje ni za milimetar Teksašani su dokazali bezbroj puta, ali u bitci za Antietam gdje su se sudarili s elitnim konjaništvom US Crni šeširi i pretrpjeli strahovite gubitke, ali nisu popustili, te u bitci za Gettysburg gdje su hrabro jurišali na Houckov greben i Little Round Top donijele su im neizbrisivu slavu i vječnost.


djevojke iz Teksasa



Post je objavljen 02.05.2017. u 20:41 sati.