Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Georgija – država breskvi

Georgia se pridružila Konfederaciji kao peta država potpisnica u namjeri da svoje vojnike ne šalje van države, već bi oni branili samo granice Georgie. No, to nije bilo provedivo jer vjetrovi rata nikada ne pušu samo s jedne strane. Tako do rujna 1863. nije bilo bojnih djelovanja na području Georgije, pa su njezine postrojbe ipak upućene u sastave drugih vojski Konfederacije.

Georgia je pod oružje podigla 135 000 vojnika, dočasnika i časnika. Sve do rujna 1863. postrojbe Georgie hrabro su se borile u sastavima vojski drugih država Konfederacije, ali nakon što je US general Sherman prodro na teritorij Georgije, cijele i kompletne postrojbe Georgije napustile su vojsku Konfederacije i pohitale u obranu matične države.

Bitka za grad Columbus, na samoj granici država Alabama i Georgia, koja se odvila 16. travnja 1865., a u kojoj su sudjelovale vojske Georgie, posljednja je službena bitka Američkog građanskog rata.

Shermanov pohod prema moru i taktika 'spaljene zemlje', te 'navodni' (nisu istraženi i nisu dokazani) zločini prema civilima, pogodovat će pojavi 'neo-konfederata' čiji je pokret utemeljen upravo na području Georgie ... e, tu sada počinje nešto što Athumanunh ne želi opisivati i vraća se natrag na mnogo jednostavnije – vojnički pogled na bitke i rat kao pojavu.

 photo Georgia 2 AGR.jpg

Post je objavljen 30.04.2017. u 13:55 sati.