Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

IPSOS ANKETA (5): Zaključci agencije IPSOS o provedenom istraživanju javnog mnijenja u Vrgorcu



Posljednja četiri dana prezentirali smo vam rezultate istraživanja javnog mnijenja kojega je zagrebačka agencija IPSOS provela za Vrgoračke novine na području Grada Vrgorca. Ispitivanje je provedeno telefonski od 18. do 21. travnja na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 200 punoljetnih ispitanika sa prebivalištem na području Grada Vrgorca. Ovo ispitivanje uključilo je stavove građana o situaciji u gradu, gradskim projektima, stranačkim preferencijama, kao i rejtinzima potencijalnih kandidata za gradonačelnika Vrgorca na predstojećim lokalnim izborima 21. svibnja.

Na kraju vam donosimo zaključke IPSOS-a o provedenom istraživanju.

Prema agenciji, građani Vrgorca zadovoljni su situacijom na području grada od posljednjih, prijevremenih, lokalnih izbora. Oko 60% ih smatra kako se situacija poboljšava, a petina izražava nezadovoljstvo.

Gradonačelnik Pranić je za svojih prvih devet mjeseci rada dobio jako dobro ocjenu. Više od polovine građana njegov rad ocjenjuje visokim školskim ocjenama, a prosječna ocjena iznosi 3,9.

Od realiziranih projekta kao najkorisniji se izdvajaju gospodarska zona Ravča, osnivanje zemljišne knjige u Dusini te završetak izgradnje kanalizacije i pročišćivača.

Od potencijalnih budućih projekta u nešto većoj mjeri se izdvajaju gradnja kanalizacije Dusine te pomoć poljoprivrednicama.

Interes za izbore je deklarativno vrlo visok, ali pošto se radi o socijalno poželjnom odgovoru, potrebno je imati na umu kako će stvarna izlaznost biti niža te će uspjeh stranaka i kandidata ovisiti prije svega o mobilizaciji vlastitih birača.

Nezavisna lista mladih je trenutno na prvom mjestu s 52% podrške sigurnih i vjerojatnih birača i rejting joj raste na onim biračima koji iskazuju veću spremnost da izađu na izbore. HDZ osvaja 26,6% glasova, a SDP je treći s podrškom 9,3 % birača.

Prema trenutnom raspoloženju, Ante Pranić bi novi mandat trebao osigurati već u provom krugu. Ukoliko bi eventualno došlo do drugog kruga, kandidatkinja HDZ-a za sada nema priliku ugroziti Pranića.

Post je objavljen 29.04.2017. u 18:08 sati.