Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Zeleno-lijeva koalicija u Zagrebu


Najfriškije, i može biti od nekog interesa za izbore u Zagrebu: Zajednički izlazak na izbore najavile su stranke
Ď "Za grad" (koja je imala pristojan rezultat od 3,67% za gradsku skupštinu 2013),
Ď novoosnovana "Zagreb je naš" (čiji je jedan od dvoje koordinatora i kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević, javnost poznat kao jedan od lidera borbe za Cvjetni trg i Varšavsku 2007.-2012.),
Ď ORaH (u čije ime će na sutrašnjoj tiskovnoj konferenciji govoriti Darko Stošić, jedini koji je preostao aktivan iz nekadašnje "Zelene liste", koja je imala pristojan rezultat na lokalnim izborima 2009.),
Ď Nova ljevica i
Ď Radnička fronta.

Po mom sudu:

1. dobro je da se pojavila ovakva koalicija u Zagrebu; tu postoji socijalna baza, a drugdje mislim da ne bi imali nikakve šanse (u Splitu koalicija NL-RF, nema šanse ući u gradsko vijeće IMHO).

2. bolje bi bilo da je ekipa koja je sad osnovala novu stranku "Zagreb je naš!" (uskličnik je u naslovu stranke), s imenom koje može izazvati nelagodu i svakako će politički protivnici to koristiti, jednostavno ušla u postojeću stranku "Za grad". (Ali, to je stara priča: jedna stranka - jedan šef, dvije stranke - dva šefa.)

3. Ta je ekipa nažalost jako izgubila zamah kad su se razišli nakon poraza u bitci za Cvjetni trg; trebali su 2013. dati barem načelnu podršku klincima koji su nešto prije izbora bili osnovali "Za grad".

4. Prekasno su krenuli, trebalo je početi nekoliko mjeseci prije i gurati Tomaševića kao kandidata za gradonačelnika i graditi mrežu volontera na terenu; naravno da nema šanse biti izabran, ali ima potencijal jer ga se puno ljudi sjeća, koji bi time bio znatno bolje iskorišten, a time bi povukao listu koja bi mogla preći 5%.

5. Aljkavi su, tradicionalno vrlo loši u organizaciji i marketingu. "Zagreb je naš" nisu čak ni postavili sajt, Onaj od "Nove ljevice" po uredničkoj koncepciji je kao "Borba" iz 1950. itd..

Moj je sud da imaju neke šanse preći 5% i osvojiti 3 mandata u Gradskoj skupštini, ai ne bih položio veliki novac na to. Najvjerojatnije će ostati negdje oko 3-4%, kao Zelena lista 2009. i Za grad 2013..

Post je objavljen 19.04.2017. u 15:18 sati.