Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Kadeti odjeveni u sivo - pometeni pod tepih

Iako su u svim ratovima uglavnom svi (pobjednici i pobijeđeni) gubitnici, najveći gubitnici su ipak kadeti (kadet – vojni vježbenik koji želi postati časnik – po Athumanunhu). Ta nesretna sudbina zadesila je i mlade kadete Američkih država tijekom Američkog građanskog rata.

Naime, stariji kadeti (završne godine studija) odmah su proizvedeni u čin poručnika i poslani u vojnu službu regularnih postrojbi (kako Sjevera tako i Juga). Oni, mlađi kadeti, gotovo golobradi dječaci pak su možda prošli i najgore. Nastavili su studirati, ali je njihova nastava vrlo često prekidana.

Zadaće koje su se postavljale pred kadete bile su ponekad neprimjerene za njihovu dob i njihovu vojnu naobrazbu. Tako su kadeti ponekad čuvali vojne zarobljenike, branili utvrde ili željeznička čvorišta, ponekad pak su bili na topničkim položajima, služili su i kao obučavatelji dragovoljaca i mobiliziranih, a ponekad pak su bili i na prvim crtama bojišnica.

Vojna akademija CSA nosila je naziv VMI (Virginia Military Institute), ali je i u Južnoj Karolini (Charleston) postojala 'Citadela' (ova vojna akademija egzistira još i danas). Možda jedna od najdramatičnijih sudbina zadesila je kadete CSA u bitci kod New Market gdje su oni izveli vrlo hrabar i spektakularan juriš na položaje Unionista i to preko izuzetno nepovoljnog blatnjavog (močvarnog) terena.

U tom doista hrabrom jurišu ti golobradi dječaci gubili su cipele u blatnjavom glibu, ali nisu posustajali. Njihova hrabrost bila je doista zadivljujuća, osim njihovih mladih godina (16 do 18) sve ostalo izgledalo je vojnički uredno i hrabro.

Taj stvarni događaj poslužio je kao inspiracija za film 'Polje izgubljenih cipela' (The Field of Lost Shoes) čiji je isječak (trailer) postavljen ispod teksta.


Polje izgubljenih cipela - juriš kadeta VMI


Post je objavljen 16.04.2017. u 10:56 sati.