Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Lincolnova Legija stranaca – 39. pješačka pukovnija New York

Još jedna vrlo 'neobična' postrojba američkog građanskog rata bila je 'Lincolnova Legija stranaca' točnije 39. pješačka pukovnija New York jednostavno nazvana 'Garibaldijeva straža'.

Ako ste pomislili da je to postrojba sastavljena od dragovoljaca talijanske nacionalnosti – jednim dijelom ste u pravu, ali drugim dijelom u krivo! Naime, USA 39. pješačka pukovnija New York ustrojena je od vojnika, dočasnika i časnika čak 52 različite nacionalnosti.

 photo AMG GG.jpg

U samom početku ustrojavanja, pukovnija je bila podijeljena na jedanaest satnija i to redom: tri njemačke, tri mađarske, jedna švicarska, jedna talijanska, jedna francuska, jedna španjolska i jedna portugalska. Nadnevka 31. svibnja 1863. pukovnija je preustrojena u četiri satnije: A, B, C i D.

Nadnevka 8. prosinca 1863. u ustroj ulazi i satnija E, 14. prosinca 1863. satnija F, 19. prosinca 1863.satnijaG i 30. prosinca 1863. satnija H. Satnije I i K ustrojavaju se u siječnju 1864. Te novoustrojene satnije čine Židovi, Irci, Južnoamerikanci, Poljaci, Skandinavci ... te ostali doseljenici u Američke države.

Naziv 'Garibaldijevi gardisti' uzet je najvjerojatnije zato što je talijanski general Guiseppe Garibaldi je bio jedan od najpoznatijih europskih vojnika (toga doba) koji je ratovao na južnoameričkom kontinentu, a prvi zapovjednik pukovnije postao je brigadir Frederick George D'Utassy.

No, sve bi to bilo možda donekle normalna pojava, ali kako to biva u svakom građanskom ratu postoje 'slični garibaldisti Juga', pa iako ima se odora malo razlikuje, šeširi su im gotovo identični ... tko zna možda je to i bila inspiracija za pjesmu američkog građanskog rata 'Brate moj brate' (Brother, My Brother), možda ipak nije, ali Athumanunhu se dopala pa je video isječak ovdje postavio i za Vas.


..jedan u plavom, drugi u sivom ...

Post je objavljen 14.04.2017. u 20:09 sati.