Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DOMAĆINSTVIMA ZAHVAĆENIM VIRUSOM PTIČJE GRIPE MINISTARSTVO POLJPRIVREDE DONIRA PILIĆE


MINISTAR TOLUŠIČ:

"MALI ZNAK NOVOG POČETKA NEKOMERCIJALNIM GOSPDARSTVIMA"


Prema informacijama glasnogovornice Ministarstva poljoprivrede 11. i 12. travnja na 65 gospodarstava na kojima je perad eutanizirana radi izbijanja virusa ptičije gripe Ministarstvo će kao donaciju isporučiti po 30 mladih pilića starih 18 tjedana.
Kao što je poznato virus ptičje gripe ove godine je utvrđen na četiri lokacije i to u Mlaki Antinskoj, Križnici, Sopu Bukevskom i Špičkovini i tom je prilikom eutanizirano 3.419 kljunova peradi. Iako su ta gospodarstva već financijski obeštećena sukladno broju i stanju eutanizirane peradi, Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je podijeliti im po 30 mladih pilića. Držanje te peradi nije u sustavu potpora, a u ovim se slučajevima radi o malim poljoprivrednim gospodarstvima koje ne ostvaruju izravna plaćanja u poljoprivredi. Genetska odlika ovih pilića je što će kada porastu biti nesilice jaja.
Pilići će 11. travnja 2017. godine biti dostavljeni na gospodarstva u Mlaki Antinskoj i Križnici, a 12. travnja 2017. godine u Sop Bukevski i Špičkovinu.
Pilići vrijednosti 92.500 kuna nabavljeni su od proizvođača Mostina d.o.o. iz Glavica nedaleko Sinja jer je ta tvrtka bila u mogućnosti osigurati dovoljan broj pilića - nesilica. Na toj se farmi godišnje proizvede oko 250.000 pilića odličnog genetskog potencijala. Sva donirana perad cijepljena je protiv svih potencijalnih bolesti.

„Održali smo obećanje i obeštetili gospodarstva kojima smo morali eutanazirati perad. Htio sam odmah dodijeliti žive životinje umjesto odštete u novcu, ali to tada nije bilo moguće zbog mjera kontrole virusa ptičje gripe. Sada je opasnost širenja virusa prošla, ukinuli smo zabranu držanja peradi na otvorenom, a dodjela 30 pilenki mali je znak novog početka za mala nekomercijalna gospodarstva“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić uoči početka doniranja pilića.






Post je objavljen 11.04.2017. u 04:08 sati.