Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Remetinec: Proljeće u predgrađu, idealno za manje grupe!

Provedite ove lijepe proljetne dane u predgrađu Zagreba!

Današnji prijedlog je posjet Remetincu, to je idealno odredište za posjet manjih grupa, do 9 osoba ...



U Remetinečkom gaju. Snimio: Vanja


... a uz odmor u proljetnom zelenilu možete uživati u retro rasvjeti parka i sukladnom retro eksterijeru zgrade Centra za kulturu Remetinec u Remetinečkom gaju (nekadašnjem Naselju februarskih žrtava)! wink



Snimio: Vanja


Zgrada Centra za kulturu sa stražnje strane. Snimio: Vanja


Stara tipična izlazna kino-vrata na zgradi centra. Snimio: Vanja


Zanimljiva dekoracija uz ulaz u centar. Snimio: Vanja


Park oko centra ... pomalo liči na ostatke opkopa oko nekakve stare utvrde, zar ne? wink Snimio: Vanja


Ako niste znali, Centar je osnovan 1977. (vidi više OVDJE!), a u njegovom sklopu je nekad djelovalo i kino "Remetinec" (vidi više OVDJE na pregledu nekadašnjih zagrebačkih kina).
Sama zgrada centra je sagrađena 1957.-1958., projektant je bio Vladimir Turina, a na projektu je surađivao i Borisr Magaš, dok je kino dvorana sa 500 sjedišta izgrađena 1963. (više o izgradnji naselja pronađite OVDJE).

Neki od vas možda ne znaju da je nekad (između 1955. i 1957.) u Remetincu bilo sjedište općine koja je pokrivala cijeli prostor južno od Save koji tada administrativno još nije bio dio grada Zagreba, već samo dio područja u širem području kotara Zagreb. I poslije, kada je prekosavski dio bio već pripojen gradu, za cijelo se to područje upotrebljavalo ime Remetinec da bi se tek u 70-im godinama počelo upotrebljavati ime Novi Zagreb.

I na kraju: Znate li po kojim je to februarskim žrtvama naselje dobilo ime i nosilo ga je do 1994. kada je preimenovano u Remetinečki gaj?
Ja ne znam. Nakon guglanja izraza "februarske žrtve" dobio sam samo OVO (pokolj u Pljevlji 1943.), no kad sam pokušao sa veljačom, dobio sam link na tekst o Sibinjskim žrtvama iz 1935. (vidi OVDJE).

Zna li netko od vas otkuda je stiglo ime?


Post je objavljen 31.03.2017. u 09:05 sati.