Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Brigada 'Stonewall' – 1. brigada CSA

Elitna brigada linijskog pješaštva CSA bila je 'Stonewall' brigada koju je ustrojio i uvježbao brigadni general Thomas J. 'Stonewall' Jackson. Početkom američkog građanskog rata brigada se nalazi u sastavu CSA armije Shenandoah s glavnom zadaćom obrane doline Shenandoah.

Razvojem ratnih operacija brigada ulazi u sastav CSA armije Potomac kao ojačanje, a kad armija Potomac mijenja svoj naziv u armiju Virginia (jer naziv armije Potomac postoji i u USA vojsci), brigada 'Stonewall' ulazi u sastav 2. korpusa armije Virginia.

 photo gbr TJSJ.jpg

Ova brigada CSA ovjenčala se hrabrošću i slavom, a poznato je i da je uvijek nosila broj 1 kroz cijelo vrijeme rata i preustrojavanje vojske CSA. Iz poznatog motivacijskog govora brigadnog generala Thomas J. 'Stonewall' Jacksona neposredno pred bitku:

'U armiji Shenandoah bili ste 1. brigada, u armiji Potomac bili ste prva brigada, u 2. korpusu armije Virginia vi ste 1. brigada, u mojim očima vi ste 1. brigada ... u budućnosti na čast i slavu vaših potomaka bit ćete 1. brigada! U ovom našem Drugom ratu za nezavisnost vi ste 1. brigada!

Blagoslovio vas Bog!'


motivacijski govor pred bitku generala 'Stonewall' Jacksona


Post je objavljen 25.03.2017. u 21:38 sati.