Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Isprobavanje tuđeg aparata

Kad netko nabavi novi fotoaparat, ili pak ako posjeduje neki "raritet" od aparata, za očekivati je da će biti ljudi, tj. drugih fotografa koji će zamoliti ponosnog vlasnika da malo isprobaju taj njegov fotoaparat.

Međutim, tu postoji problem. U fotografskoj populaciji postoje pojedini fotografi koji jako vole "čaćkati" po tuđim aparatima.

Naime, njihovo isprobavanje (a koje bi u suštini trebalo značiti - uzeti aparat u ruke da se vidi kako "leži u ruci", pogledati kroz tražilo i možda okinuti koju fotku) se na kraju zapravo više svede na kopanje po menijima aparata i mijenjanju njegovih postavki do mjere da vlasnik, nakon njihovog "isprobavanja", ima 100 problema kako bi vratio aparat opet na one postavke koje mu odgovaraju.

Promijeniti mod rada aprata npr. iz prioriteta zatvarača ili prioriteta blende na automatiku još i nije neki problem (pogotovo ako se prije vraćanja vlasniku ta postavka vrati na onu koja je bila), no npr. kopanjem po menijima aparata promijeniti funkciju određenih tipki na aparatu ("jer je tako bolje"), ići čaćkati po postavkama boja, kontrasta, balansa bijele i sličnog, ili čak ići vraćati aparat na tvorničke postavke, je van svake pameti, a može se reći i prostojnosti, s obzirom da nekakav osnovni bon-ton nalaže da se tuđu stvar treba vratiti vlasniku u stanju u kojoj je i posuđena...

Post je objavljen 22.03.2017. u 15:54 sati.