Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/moj-plavi-svijet

Marketing

"TUĐINKA"

ili "OUTLANDER"

''RONALD D. MOORE U OUTLANDERU BALANSIRA PRIČU OKO POVIJESNE FIKCIJE I ZNANSTVENE FANTASTIKE VJERNO PRATEĆI KNJIGU''


S lijeva na desno: Tobias Menzies (Frank/Jack Randall), Graham McTavish (Dougal MacKenzie), Sam Heughan (James Fraser) i Caitriona Balfe (Claire Beauchamp Randall Fraser).

''Outlander je prvotno najviše pažnje dobio na račun njenog adaptatora za televiziju, Ronalda D. Moorea, poznatog po svom radu na Star Treku i Battlestar Galactici. Nedavno je imao neke neuspjele projekte, među kojima je i Helix, ali je sa Outlanderom zasad krenulo vrlo dobro. Priča započinje završetkom Drugog svjetskog rata, tijekom kojeg je glavna junakinja Claire Randall radila kao medicinska sestra te svjedočila užasima i krvoprolićima rata. Tijekom svoje službe kao vojne doktorice, Claire se udaljila od svog muža Franka Randalla, koji predloži putovanje u Inverness u Škotskoj gdje bi se ponovno zbližili, a usput otkrili nešto više o povijesti obitelji Randall. Sve je išlo lijepo i krasno dok jedne večeri nisu odlučili promatrati ritual druida kod kamenja na Craigh na Dun. Sljedećeg jutra, Claire odlazi ponovno do kamenja u potrazi za ljekovitim biljem, pada nesvijest i — budi se skoro 200 godina ranije, u 1743. godini.

Ne znajući, Claire nailazi na bitku između Crvenih mundira i Škota gdje prvi put sreće Jacka Randalla, zapovjednika u britanskoj vojsci i dalekog pretka svog supruga. Iz bitke ju spašava James Fraser i odvodi je u dvorac Leoch gdje ju postavljaju za vidaricu u prostoriji u kojoj će s mužem 200 godina kasnije voditi ljubav. Bez obzira na veliki šok koji je uslijedio nakon promjene društvene sredine, Claire se odlično snalazi zahvaljujući muževom znanju o Škotskoj. U početku, svi misle da je Claire Beauchamp britanska špijunka, ali koristeći svoje liječničko umijeće stječe povjerenje cijelog dvorca.



U knjigama, a uskoro i u seriji, se ovakvo kamenje koristi kao portal koji povezuje 20. i 18. stoljeće.


Nezaobilazni dio serije je i predivan škotski krajolik u kojem se snima, što uključuje dvorac Doune koji je pretvoren u dvorac Leoch, mnoštvo okolnih pašnjaka, te razni mlinovi, potoci i šume. Što se tiče glazbenog ugođaja, za to je zaslužan Bear McCreary koji kombinira modernu glazbu sa zvukom škotskih gajdi što daje još realističniji doživljaj Škotske u 18. stoljeću.

Kroz prvi dio sezone se povlači pitanje hoće li se Claire ikad vratiti u svoje vrijeme, hoće li opet vidjeti svog muža i zašto je baš ona odabrana za to putovanje, dok se u drugom dijelu sezone više istražuje brak Claire i Jamiea gdje njena ljubav prema njemu dođe do izražaja kad odabere njega umjesto povratka u svoje vrijeme. Caitriona Balfe u lik Claire unosi osobnost staložene, samouvjerene i odlučne žene koja će uvijek naći pravi put i boriti se za ono što je njeno. Svim se snagama želi vratiti svom mužu u budućnost, iako joj na putu stoje znatiželjni, neobrazovani i sumnjičavi ljudi.

Serija obiluje monolozima, točnije razmišljanjima same Claire, koja je u prošlosti vrlo usamljena i otuđena, a sam spomen njezinog putovanja kroz vrijeme bi je mogao koštati života. Uzimajući to u obzir, ne osuđujem ju što se tiče njene odluke o braku s drugim muškarcem. U 20. stoljeću je Frank i dalje traži i voli, dok u 18. stoljeću ima Jamiea u kojeg se zaljubila i koji je također voli, iako zna istinu o njenom putovanju i razumije zašto je lagala svima kad su se sreli. Je li njena odluka da se ne vrati Franku samo privremena ili trajna? I hoće li se i dalje pokušavati vratiti kući ili je pronašla svoj pravi dom sa Jamiem? Za odgovore ćete morati pričekati sljedeću godinu i novu sezonu ili se baciti na čitanje knjiga!"


ŽANR povijesna fikcija, drama, romantična, znanstvena fantastika
AUTOR Ronald D. Moore
GLUME Caitriona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies

tekst sa:
http://www.serijala.com/izdvojeno/recenzija-outlander-uzbudljiva-mjesavina-drame-romanse-i-sf-a/





Post je objavljen 13.03.2017. u 11:56 sati.