Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Braniti se ili napadati

U početku rata, točnije 4. veljače 1981., konfederacija (CSA) broji samo sedam država (Teksas, Mississippi, Alabama, Georgia, Florida, Louisiana i Južna Karolina), a još četiri države neodlučne su (Virginia, Sjeverna Karolina, Tennessee i Arkansas). Kada se Virginia ipak odluči pridružiti konfederaciji od nje se odcjepljuje Zapadna Virginija i priključuje se federaciji kao nova država.



ratna himna Juga

Dakle, u početku to je jedanaest država dok su još dvije države (Missouri i Kentucky) ostale bez vlada koje su u izgnanstvu. Početak rata tako je iznjedrio veliki broj ratnih zastava koje zbunjuju na bojištu. Tako neke postrojbe nose zastavu sa sedam zvijezdi (broj 1 Athumanunhove slike), druge pak nose zastavu sa trinaest zvijezdi (broj 2 Athumanunhove slike) koja se lako u daljini i dimu bojišnice može zamijeniti sa sličnom zastavom US konjaništva.

Poradi toga na bojištu se pojavila druga ratna zastava CSA (broj 3 Athumanunhove slike), a ubrzo i treća (broj 4 Athumanunhove slike). No i sami zapovjednici CSA vojske mijenjaju zastave pa se ubrzo na bojišnici pojavljuju i 'usamljena zvijezda' (lone star ili popularnije – bonnie blue) (broj 6 Athumanunhove slike) koji nose postrojbe iz Teksasa, ali i neke druge.

Zastava stožera generala Lee izgledala je kao što je prikazano na broju 5 Athumanunhove slike. Tu su još zastava generala Hardee koja izgleda poput 'usamljene zvijezde', ali ona u svom središtu ima 'pun mjesec' (bijeli krug) (broj 9 Athumanunhove slike). Zatim je tu zastava generala Polka (broj 7 Athumanunhove slike) i generala Van Dorna (broj 10 Athumanunhove slike) koje su se pojavile tijekom 1862.

Zanimljiva je i zastava 10. pukovnije iz Tennessee koja je zelene boje (broj 8 Athumanunhove slike). Na kraju ostaje taktika: vojska CSA u početku reda uspjehe i prelazi u ofenzivno djelovanje prema vojsci USA (što će se kasnije pokazati kao loš izbor) dok vojska USA kao da rat vodi lijevom rukom i još je k tomu nezainteresirana (što pak će se ubrzo promijeniti).

 photo CSA drzave.jpg

Post je objavljen 05.03.2017. u 18:53 sati.