Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Struktura i hijerarhija

Armijska skupina –najviša strategijska vojna postrojba

Najviša strategijska postrojba, armijska skupina, ustrojava se od armija i uvijek je privremenog sastava, a načelno to su dvije armije, no može i više. Danas je Athumanunh izabrao britansko-kanadsku 21. armijsku skupinu koja je ustrojena neposredno pred početak operacije Overlord – poznatije kao 'najduži dan' ili 'Dan D'.

Dakle, po Athumanunhu izabrana arkijska skupina ustrojena je od britanske 2. armije i kanadske 1. armije, a samim time dobila je i svoj naziv 21. armijska skupina. Britanska armija u svom ustroju ima divizije iz Engleske, Škotske, Welsa, ali i australsku, novozelandsku i južnoafričku diviziju.

Kanadska 1. armija ustrojena je od kanadskih divizija redom 1., 2. i 3. pješačke te 4. i 5. oklopne divizije. Dok su zapadnjačke (savezničke) armije gotovo uvijek mješovitih sastava, njemačke armije mogu biti i oklopne te kao takve ulaze u sastav armijskih skupina. Kod istočnih vojski armijske skupine ustrojene su po divizijskom načelu, a korpusi su pod direktnim zapovjedništvima glavnog stožera.

 photo Shema armijske skupine.jpg

Post je objavljen 20.02.2017. u 19:47 sati.