Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Moć nacije

Nadmudrivanja, pripetavanja i laprdanja o vojnom roku

U vojnoj organizaciji vrlo je slikovito zapisano – snažan si toliko koliko je snažan tvoj najslabiji dio! Ovo ću, iako to nije moj stil, posvetiti nekome tko se odaziva na pozivni kod – Siera – Alfa – Mike, a u namjeri objašnjenja služenja vojnog roka.

Naime, na Athumanunhovoj slici nazvanoj 'Dijagram moći države (nacije) vidljivo je vrlo zorno da svaka imalo ozbiljna država ima svoj 'kapital' (imovinu), 'rad' (svi radno sposobni) i 'zemlja' (geografski teritorij – životni prostor), a sve zajedno to su resursi.

 photo Dijagram moci.jpg

Svaka država pokušava se organizirati u idealnom smislu sprege ekonomije i sigurnosti, pa ako to uspije možemo pričati o nekakvoj moći (snazi) te države koja se sprema u nekakav spremnik (rezervoar) kako bi se to moglo trošiti za ono što se ne prodaje ni pod koju cijenu – SLOBODU. Naime, svi žele biti slobodni, sigurni i živjeti u blagostanju, a to pak se mora nekako platiti.

Dugovi se moraju vračati, kamate kad-tad dolaze na naplatu, nešto se mora i investirati da bi se putem akumulacije opet pokrenuli ključni resursi i time opet stvorila moć. Taj začarani krug vrlo je teško održati, pa sve države pribjegavaju 'strategijskom modelu' koji se ogleda u čistoj sprezi tri temeljna strategijska modela: politički, ekonomski i sigurnosni.

Eh, sada, ako se pogleda druga Athumanunhova slika na kojoj se vide 'poželjan' i 'opasan' dodir tri strategijska modela lako se može uočiti onaj mali ili pak veliki crveni prostor koji možemo slobodno nazvati – vojni rok. Ovo što mi imamo danas je klasični i najopasniji dodir modela – svi se nadmudruju, pripetavaju i laprdaju, a to bi ako se tako nastavi 'kad-tad' moglo doći na naplatu u kojoj će stradati jedino – SLOBODA.

 photo Dodir modela.png

Na kraju da ne bi bilo zabune, nije Athumanunh (odnosno nisam ja) za nikakvu militarizaciju društva, niti pak sam za ispravljanje roditeljskih propusta tijekom odgoja djece – No, Athumanunh se itekako plaši potpune 'pacifizacije' i ljudi koji se žarko trude održati postojeći MIR na način da nam ne treba baš nikakav OTPOR (a otpor se pruža oružjem) ... jer zna Athumanunh, taj stari heroj bez imena, da je svakom agresoru glavni cilj 'pacificirati' potencijalni plijen – zašto ne zgrabiti plijen koji ne može pružiti OTPOR?!


Post je objavljen 18.02.2017. u 15:18 sati.