Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anea

Marketing

Pismo Srcu

Ljubavna priča Napoleona Bonaparte jedna je od najintrigantnijih i najljepših u čitavoj istoriji. Omaleni francuski imperator ostao je zapamćen po vojnoj slavi i uspjesima, ali je njegov najveći uspjeh zapravo bio to što je mogao reći:
"Da, imao sam ljubav svog života".

Ljubavna priča Napoleona je priča o snazi oprosta i neprolaznim emocijama jednog čovjeka i jedne žene. Ujedno, to je i priča o tome kako društvene okolnosti i državne obaveze jednog cara mogu da "rasture" formu, ali nikada sadržaj prave ljubavi.


"Voljena moja, svaki moj dan ispunjen je ljubavlju prema tebi. Ne prodje ni jedna noć, a da te ne grlim u svakom naručju. Nisam popio nijednu šolju čaja, a da nisam prokleo slavu i ambiciju koje me drže daleko od tebe, dušo moja... Obožavam te, Žozefino, jedina si u mom srcu, jedina u mojoj duši. Sve moje misli tebi su namenjene... Ako usred noći ustajem da bih radio, to je samo
zato,da bih se tebi, slatka moja, vratio što pre...Ipak, u tvojim pismima od 23.i 26. obraćaš mi se sa Vi! Vi! O, kako si mogla napisati takvo pismo! Kako je samo hladno! A onda izmedju 23. i 26.su puna tri dana: šta si radila kada nisi pisala svom mužu? A, mila moja, to "Vi" i ta tri dana, bacaju me u očaj. Neka je proklet onaj koji je tome uzrok! Vi! Vi! Šta li će biti kada prodje još petnaest dana? Toliko sam tužan, moje srce je tvoj rob, a sumnje me moje, strašno plaše! Voliš li me manje?
Jesi li se već "utešila"? Hoće li doći dan da me više nećeš voleti? Reci mi to: bar da se na vreme pripremim na nesreću koja me čeka... Zbogom ženo, srećo, nado, brigo moja, dušo moja... Ne tražim ti večnu ljubav, niti vernost, već istinu i iskrenost bez granica. Dan kada mi budeš rekla: "Volim te manje" biće poslednji dan moje sreće ili, ko zna možda i zadnji dan moga života. Žozefina, seti se šta sam ti rekao: priroda mi je dala čvrst i odlučan karakter. Ali za tebe, moje je srce mekše od pamuka. Zauvek ću biti samo tvoj, uprkos sumnjama koje me čine nesrećnim...
Zbogom, i ako me već voliš manje, to znači da me nikada nećeš ni voleti..."


Brak Napoleona i njegove Žozefine nije potrajao cijeli život, ali bliskost i osjećanja jesu, i to uprkos čestim nesuglasicama, nepoštavanju, razdorima i prevari... Na kraju - njihova ljubav "preživjela" je vrijeme, godine, ratove, istorijske promjene i ubrojala se u red "bajki" koje inspirišu generacije, a Napoleonova ljubavna pisma ostala su upamćena kao jedna od najdirljivijih ikada.
Na koncu svega, legendarni vojskovođa čak je i umro je sa imenom voljene žene na usnama.
Posljednje riječi legendarnog cara, kako tvrde određeni istoričari, bile su: "Francuska, armija,vođa armije, Žozefina".


Post je objavljen 14.02.2017. u 08:43 sati.