Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ODRŽAN PRVI STRUČNI SKUP PRSTENOVAČA HRVATSKE


POJEDINAČNO OZNAČAVANJE PTICA

Organizirano prstenovanje ptica u Hrvatskoj započelo je 1910. godine i kontinuirano se provodi do danas s većim ili manjim intenzitetom. Prstenovanjem ptica u Hrvatskoj prikupljeno je oko 1,5 milijuna podataka o kretanju ptica širom svijeta. Jedan od načina podizanja kvalitete rada je održavanje stručnog skupa kroz koji se ostvaruje bolja informiranost i suradnja, potiče angažman te podiže kvaliteta rada sudionika u projektu. Tako je nakon više od 100 godina u zgradi knjižnice Hrvatske Akademije Znanosti i Umjetnosti 3. veljače održan prvi stručni skup prstenovača Hrvatske. Okupio je sudionike u projektu znanstvenog označavanja ptica: od prstenovača ptica, tj. suradnika koji na terenu provode označavanje ptica, preko prstenovačke centrale koja upravlja projektom do državnih ustanova koje legislativom i financiranjem omogućuju njegovo provođenje.


Gosti i sudionici skupa prstenovača ptica. (fotka mzz)

Na skupu sudionici su se preko svojih prezentacija informirali o recentnim stručnim i znanstvenim postignućima ostvarenima kroz projekt, o stanju znanstvenog prstenovanja ptica u Hrvatskoj i Europi te o novim standardima i metodama koji se uvode u shemu znanstvenog prstenovanja ptica u Hrvatskoj. Znanstveno prstenovanje je metoda koja se u znanstvenim istraživanjima ptica organizirano primjenjuje od početka 20. stoljeća. Temelji se na individualnom označavanju ptica, a koristi u istraživanjima selidbe, evolucije, ekologije, ponašanja, patologije i drugih segmenata ornitologije i općenito biologije u kojima je potrebno individualno razlikovanje jedinki. I prstenovanje je evoluiralo od limenih rinkova koji su se pticama pričvršćivali na nogu do plastičnih kakvi su sada u upotrebi. Primjena metode temelji se na upravljanju iz jednog znanstvenog centra ka većem broju suradnika-volontera, prstenovača koji u prirodi prstenovima označavaju ptice. Informacije prikupljene kroz proceduru označavanja i pronalazaka već označenih ptica prikupljaju se u znanstvenom centru i koriste u znanstvenim istraživanjima i zaštiti prirode. Oni koji prstenuju, dakle označavaju ptice, bez obzira na vrstu, moraju imati položen stručni ispit i na taj način postaju suradnici Zavoda za orintologiju.
Zavod za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti znanstveni je centar iz kojeg se upravlja prstenovanjem ptica u Hrvatskoj. Zavod koordinira rad oko 50 prstenovača i jedna je od 47 prstenovačkih centrala s područja Europe iz kojih se upravlja prstenovanjem ptica na nacionalnim razinama. Ptice prolaze političke granice država. Nacionalne centrale okuplja EURING – Europska unija za znanstveno prstenovanje ptica EURING, udruženje prstenovačkih centrala Europe koje je osnovano 1963. kroz koje se koordinira međunarodna znanstvena i administrativna suradnja, razvoj standarda i metoda te se provode zajednička znanstvena istraživanja.



Na skupu prstenovača bio je i najstariji član koji prstenuje ptice. To je mr.Mirko Šetina iz Slavonskog broda, rođen je 1939., a u knjizi prstenovača zabilježen je 1963.godine kao prvi. Profesionalni posao i prstenovanje u njegovu životu išli su zajedno. Mr.Šetina je završio Agronomski fakultet, s užim područjem ribnjačarstvom, u kojem je području i radio. Posao mu je nalagao da bude u prirodi pa je otuda i prstenovanje ptica postalo njegova velika ljubav. Bio je i u Lovačkom savezu općine Slavonski brod, gdje je ponovo bio u prirodi i sa pticama. Prema nalazima koji su stigli u orintološki zavod jedna ptica, imenom bijela čigra koju je mr. Šetina prstenovao u Hrvatskoj stigla je „ na špicu Afrike, što je 7,500 kilometara njezina puta od Hrvatske „ priča gospodin Mirko. Podučava mlade kao prstenovati. A kada zazvoni njegov mobitel, pomisli neiskusno tuđe uho, da je u blizinu doletjela ptica -jer njegov mobitel zvoni pjevom ptice ševe. Dr. Davor Čiković prigodno se u ime Zavoda za orintologiju zahvalio na radu u prstenovanju. mr. Šetini. Sin Mirka Šetine, Nenad Šetina također je prstenovač ptica.




Post je objavljen 09.02.2017. u 05:55 sati.