Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POVJERENIK EUROPSKE KOMISIJE ZA ZDRAVLJE I SIGURNOST HRANE POSJETIO RH !

VYTENIS ANDRIUKAITIS, POVJERENIK EU

“U PRILICI STE PROMICATI ZDRAVU HRANU, ZDRAV ŽIVOT I ZDRAV OKOLIŠ”

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i Povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis koji je posjetio Vladu RH, održali su 2.2. 20117. konferenciju za novinare u dvorani za press konferencije Vlade Republike Hrvatske.

Image and video hosting by TinyPic
Ministar poljoprivrede dipl.iur Tomislav Tolušić i Povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis

Novinarima se prvi obratio povjerenik Europske komisije Vytenis Andriukaitis te rekao da su vodili vrlo korisne razgovore o iznimno važnim temama među kojima je bolest kvrgave kože. Povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane je rekao da je Hrvatska prva država članica EU koja se odlučila na iznimno hrabar korak te je prva provela mjere preventivnog cijepljenja ( za ministarskog mandata dr. Davora Romoća op. a. ) zaštitivši ne samo sebe već mi sve nas, svoje susjede, ali i cijelu EU od izbijanja ove bolesti. Razgovarali su o ptičijoj gripi, o Prvoj nacionalnoj strategiji za korištenje antibiotika, o distribuciji viškova hrane potrebitima, te o bakteriji Xylella koja uzrokuje biljne bolesti u članicama EU, a koje u Hrvatskoj još nije bilo. Kada se radi o ptičijoj gripi Hrvatska Vlada je tu dobro i pravodobno djelovala, te je rekao, da je to bitan dio sigurnosti. Vytenis Andriukaitis je zahvalio kao je rekao “veterinarskim vlastima” za sve što čine te rekao da će Hrvatska biti domaćin 23. godišnjeg sastanka o ptičijoj gripi u mjesecu travnju ove godine. Povjerenik je rekao da će svim sredstvima koje stoje na raspologanju nastoji pomoći hrvatskoj poljoprivredi i hrvatskim poljoprivrednicima.

Obračajući se novinarima ministar hrvatske poljoprivrede Tomislv Tolušić je rekao da su “ razgovarali o sigurnosti hrane koja je jedna od vodećih tema u hrvatskoj javnosti te izvjestili povjerenika o problemima koje smo imali sa salmonelom, a također smo obavijestili povjerenika da smo osigurali još više sredstava, inspekcije i analize i da se stanje popravilo i da će se stanje nastaviti sa kvalitetnim nadzorima te da ćemo imati još veću razinu sigurnosti. Pokazali smo povjereniku da je jedna od posljedica cijepljenja goveda od kvrgave kože smanjena mliječnost kod krava. Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo 20 milijuna kuna za naše poljoprivrednike što će biti isplaćeno tijekom veljače i ožujka. Ptičija gripa je u Hrvatskoj zapravo izbjegnuta zahvaljujući poljoprivrednicima koji se pridržavaju Naredbe o držanju peradi u zatvorenom, ne održavanju sajmova itd. Kada završi migracija ptica opasnost od zaraze biti će manja. Ja sam zadovoljan na tehničkoj razini, ali i na tome da je suradnja sa Komisijom kvalitetnija i bolja " rekao je Tolušić pred novinarima.
Na pitanje novinarke: može li hrana biti uzrok lošeg zdrastvenog stanja hrvatskih građana ministar Tolušić je odgovorio” Primarni zadatak ministarstva poljoprivrede je da osiguramo zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane bila ona iz bilo koje druge zemlje EU. Jer mi smo europsko tržište kvalitetu hrane ćemo ostvarivati."

Na novinarsko pitanje upućeno povjereniku Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Vytenisu Andriukaitisu kakav je njegov zaključak o Hrvatskoj nakon njegova razgovora s ministrom Tolušićem i drugih razgovora u Vladi RH povjerenik je odgovorio:

“Mogu reći da su moji dojmovi vrlo pozitivni. Hrvatska je zauzela vrlo hrabar stav i postavila se odgovorno u sprečavanju bolesti. Ovo cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože je primjer ne samo kako spriječiti pandemiju nego kako zaštiti druge zemlje oko sebe. Spašavanje goveda je dobra poruka za govedarstvo, a šalje poruku da vlast brine o situaciji. Dobar je primjer brige i sitacija sa ptičijom gripom, gdje je samo mali broj slučajeva na poljoprivrednim gospodarstvima. Imamo država gdje je ptičija gripa u velikom broju slučajeva. Zašto Hrvatska ima pandemiju gripe? Zato što nije dovoljna procijepljenost stanovništva.

“I još jedan primjer, odnosi se na duhan, duhanske proizvode i potrebu za smanjenjem broja pušaća o čemu sam razgovarao u Hrvatskom Saboru i gdje sam dobio obećanje da će se usvojiti protokol kojim će se zaustaviti krijumčarenje duhanskih proizvoda i nastojati smanjiti broj pušaća. Brine se svatko o povećanom broju karcinoma pluća, ali manja zabrinutost vlada u pogledu velikog broja pušaća” rekao je povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane te nastavio “.” I evo još jedan dobar primjer smanjiti sol u kruhu i pekarskim proizvodima što izravno doprinosi smanjenju krvnog tlaka i pomaže postizanju veće razine zdravlja stanovništva. Još samo jedan primjer u kojim biste vi mogli kao dobar model poslužiti i kao ogledan model: Prošle ste godine ugostili 15 milijuna turista u Hrvatskoj i u prilici ste promicati zdravi život, zdravu hranu i zdravi okoliš. Jas am siguran da će to doprinijeti da vam poraste broj turista iz nekih država poput Finske, Švedske, Njemačke itd”- rekao je povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane Europske unije Vytenis Andriukaitis. ( margareta zouhar zec )





Post je objavljen 03.02.2017. u 07:59 sati.