Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Domovina i država

Često na ovom blogu, pogotovo u komentarima, čitam o Državi i Domovini. Pri tome nije rijetko da pojedinci (po mom mišljenju) ta dva pojma smatraju jednakim ili pak brkaju njihova značenja. Jednako kao, primjerice, pojmove poput vjere i religije, vidjeti i gledati, čuti i slušati, etc, pojmove koji nisu istoznačni.

Razmišljajući o tome i bilježeći kroz dulje vrijeme što mislim da je Država a što Domovina, skupio sam neka svoja razmišljanja o ta dva pojma koje štovanim čitateljima ovog 'semper contra' bloga dajem na uvid.

Ograđujem se, međutim, unaprijed: to je moje mišljenje, moje poimanje značenja ta dva pojma bez ikakve namjere ili pretenzije da ih namećem drugima (svatko ima pravo na svoje mišljenje ali ga nema pravo silom nametati drugome), ili pak da tvrdim kako je to jedino njihovo ispravno tumačenje. Svaki konstruktivni i uljudbeni komentar na tu temu prihvaćam s uvažavanjem.

* * *

Državu nastanjuju državljani. Domovinu nastanjuju domoroci (prema HJP: domorodac - starosjedilac iz nekoga kraja, onaj koji je starinom u tom kraju).

Država je privatno vlasništvo državljana. Domovina je zajedničko vlasništvo domorodaca.

Državu se potkrada, Domovinu se čuva.

Državu se poštuje, Domovinom se ponosi.

Državom se vlada, Domovina se voli.

Država se stvara kad je nema, Domovinu se brani jer je već stvorena (neki bi rekli Bogom dana).

Državljanin si u bilo kojoj državi. Domorodac samo u Domovini.

Državni simboli su zastava, grb, himna i vlast. Domovinski simboli su rijeke, šume, polja, jezera, mora, planine i brda.

Državu su Hrvati izgubili 1102. smrću svog posljednjeg kralja domoroca, ponovo dobili 1991. i ponovo izgubili 2013. ulaskom u EU. Domovinu Hrvati imaju od stoljeća sedmog.


Post je objavljen 01.02.2017. u 14:51 sati.