Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Suzavcem po fotografu!?

Za vrijeme Trumpove predsjedničke inaugracije, u Washingtonu se dogodio prosvjed, na kojem je stotinjak ljudi uhićeno, a bilo je i ozlijeđenih, te materijalne štete.

Na mjestu događaja, zatekao se i jedan fotograf, inače "freelancer", koji je u maniri fotoreportera pratio jednu skupinu prosvjednika. Po njegovim riječima, ono što je u početku izgledalo kao mirni prosvjed, nakon nekog vremena se pretvorilo u kaos.

U jednom trenutku, dotičnog fotografa su, iako je samo stajao i snimao, zaskočili policajci, koji su ga, iako je legao na zemlju po njihovim naredbama, bez pardona našpricali suzavcem direktno u lice sa vrlo male udaljenosti...

I Shot the Trump Inauguration Protests and Got More Than I Bargained For

Galerija slika: Inauguration protests

Inače, kad god se ovako nešto dogodi, a dogodi se na gotovo svakom većem prosvjedu, da policija "reda radi" nasrne i na nekog fotografa ili snimatelja, iako ovaj ne radi ništa osim što snima događanje, nekako se nameće zaključak da u takvim situacijama na fotografe i fotoreportere nasrću policajci koji:

1. Imaju osobne nesimpatije prema fotografima, bilo da se "ne vole slikati", ili pak patološki mrze fotografe, pa pod paskom toga što su u uniformi, koriste priliku da se na njima iživljavaju pretjeranom upotrebom sile (pendrečenje, suzavac, guranje, gaženje isl...) ili bezrazložnim uhićivanjem (razlog izmisle kasnije).

2. Imaju problema sa razlikovanjem fotoaparata od predmeta za nanošenje štete ili ozlijeda (cigle, kamena, boce, letve, pajsera i sličnog), kao i problema sa razlikovanjem određenih oblika ponašanja (je li netko prosvjednik ili nije, tj. da li samo mirno stoji na cesti s fotoaparatom i snima ili npr. baca boce, kamenje, uništava imovinu...).

3. Namjerno pokušavaju opstruirati i cenzurirati fotografe i snimatelje pretjeranom upotrebom sile, ili prijetnjom upotrebe sile, kako ti isti fotografi slučajno ne bi zabilježili pretjeranu upotrebu sile od strane policije.

Kasnije, ti isti policajci, ako ih se uopće i prozove na odgovornost, pravdaju se da je to bilo "slučajno", da je zapravo kriv snimatelj jer "što on ima tamo tražiti", ili se pokušavaju javnosti servirati opravdanja koja su po svojoj uvjerljivosti u rangu bajki za malu djecu.

Post je objavljen 22.01.2017. u 00:48 sati.