Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

PRORAČUN VRGORCA ZA 2017. IZNOSIT ĆE 20,4 MILIJUNA KUNA!



Dok u raznim hrvatskim gradovima ovih dana padaju proračuni, u Vrgorcu je nakon dugog razdoblja nestabilnosti relativno bezbolno izglasan rebalans Gradskog proračuna za 2016. i prijedlog Proračuna za 2017. godinu. Rasprava je, za razliku od nekih prethodnih sjednica, protekla u relativnom redu i bez podizanja tonova iako je predsjednik Gradskog vijeća Rade Bobanac (SDP) izrekao dvije opomene vijećniku Rudolfu Grljušiću (HDZ) i jednu gradonačelniku Anti Praniću (NLM) i to zato što su jedan drugom često upadali u riječ.

Na početku sjednice vijećnici su raspravljali o izmjenama i dopunama Gradskog proračuna za 2016. godinu koji je prije nekoliko mjeseci prvi put izglasan nakon što je novi gradonačelnik stupio na dužnost. Proračun se odnosi na prva tri mjeseca 2016. godine u vrijeme gradonačelnika Rudolfa Grljušića kada je trajala Odluka u prijevremenom financiranju, pa potom na tri mjeseca uprave vladinog povjerenika Budimira i pola godine novog gradonačelnika Pranića. Izmjenama i dopunama proračun je smanjen za 275 tisuća kuna (1,65%) i iznosit će 16.345.000 kuna. Razlozi smanjenja uglavnom se odnose na prolongiranje korištenja kreditnih sredstava HBOR-a za financiranje izgradnje prve faze poduzetničke zone Ravča i smanjenja ostvarenja kapitalnih pomoći iz županijskog proračuna. U rebalansu su povećana sredstva za održavanje komunalne infrastrukture za 640.500 kuna, na iznos od 2,43 milijuna. Proračun za izgradnju komunalne infrastrukture smanjen je, u spomenutoj izgradnji Zone, sa 5,22 na 3,14 milijuna kuna. Proračun za odgoj i obrazovanje povećan je za 588 tisuća kuna i to za potrebe plaća i troškova Dječjeg vrtića „Pčelica“. Kultura i umjetnost su rebalansom izgubili 257 od 901 tisuću kuna, a proračuna sporta je povećan, i to s 388 na 406 tisuća kuna. Stavka financiranja udruga građana narasla je sa 740 na 780 tisuća kuna, dok je socijala narasla sa 1,49 na 1,9 milijuna kuna i to uglavnom za potrebe socijalne zaštite i financiranja javnih radova. Obrazlažući svoj prijedlog rebalansa, gradonačelnik Pranić rekao je da je njegova administracija izvukla maksimum s obzirom na stanje koje su zatekli tijekom preuzimanja vlasti.

U nastavku sjednice raspravljalo se o Prijedlogu Gradskog proračuna za 2017. godinu u iznosu od 20,4 milijuna kuna. U njemu su predviđeni prihodi poslovanja od 18,99 milijuna kuna, od čega 3,86 milijuna prihoda od poreza, 10,8 milijuna pomoći iz proračuna, 0,52 milijuna prihoda od imovine i 3,79 milijuna prihoda od prodaje roba i usluga. Tu je i 0,89 milijuna preostalog kredita HBOR-a za Gospodarsku zonu Ravča. U pojedinim stavkama ističu se 3,6 milijuna za troškove gradske uprave (Jedinstveni upravni odjel), 1,51 milijun za održavanje komunalne infrastrukture (od čega čak 700 tisuća za održavanje javne rasvjete), 9 milijuna za gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture, od čega dobar dio kroz financiranje putem domaćih i europskih fondova za rekonstrukciju gradskih ulica (2,55 milijuna), uređenje i opremanje Gospodarske zone Ravča (1,69 milijuna), energetsku obnovu zgrade vrtića (1,1 milijuna), izgradnju i opremanje Poduzetničkog centra (1,5 milijuna) i slično. Za socijalnu skrb i zdravstvo novi proračun predviđa sredstva 1,8 milijuna kuna, od čega veći dio za financiranje javnih radova. Kultura je dobila svega 675 tisuća kuna, od čega je za kulturna zbivanja određeno svega 100 tisuća kuna, a ostalo za Gradsku knjižnicu, Gradsku glazbu i obnovu Elezovih kuća, što se već godinama financira sredstvima Ministarstvima kulture. Za program sporta je bilo predviđeno 133 tisuće kune, od čega 120 za HMNK Vrgorac i 13 za Kick-boxing Sveti Jure, što je kasnije amandmanom HNS-a povećano na 38 tisuća kuna. Uz to, 200 tisuća kuna određeno je da rad Doma športova. Ukupno je sportu na koncu pripalo 358 tisuća kuna.

Na Prijedlog Gradskog proračuna HDZ je uložio devet amandmana kojima je tražio prodaju službenog vozila Grada, financiranje izbora za mjesne odbore, povećavanje proračuna za DVD Vrgorac, nasipanje poljskih putova, izgradnju spomenika za žrtve rata Dusine i Velikog Prologa i slično. Problem kod tih amandmana proizlazi iz činjenice što su uglavnom tražili da se sredstva za njihovo financiranje izdvoje iz stavke izgradnje i opremanja Poduzetničkog centra. Radi se o projektu za koji će se tražiti namjenska europska sredstva i koji se ne mogu trošiti za druge svrhe. Jedan amandman HDZ-a je Pranić ipak prihvatio i to onaj koji se tiče prenamjene 30 tisuća kuna za izgradnju prijamne kapele (mrtvačnice) u Mijacima. Gradonačelnik je prihvatio i amandman HNS-ova vijećnika Romana Tolja da se pomoć Kick-boxing klubu „Sveti Jure“ poveća sa 13 na 38 tisuća kuna zbog iznimnih rezultata njegovih članova na brojnim domaćim i međunarodnim turnirima.

Post je objavljen 28.12.2016. u 15:32 sati.