Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRIHVAĆEN AMANDMAN KOJIM SE DAJE PREDNOST KRATKIM LANCIMA OPSKRBE


OSIGURANA SVJEŽINA PRIZVODA S POVEZIVANJEM POLJOPRIVREDNO - PREHRAMBENOG I JAVNOG SEKTORA

Ministar poljoprivrede dipl.iur. Tomislav Tolušić izražava zadovoljstvo što je u Hrvatskom saboru 8.12. 2016. prihvaćen amandmana Kluba zastupnika HDZ-a na prijedlog Zakona o javnoj nabavi kojim se daje prednost kratkim lancima opskrbe. Ministar Tolušić zahvaljuje ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta i podpredsjednici Vlade RH dr. Martini Dalić što je prepoznala vrijednost koju će ovaj amandman donijeti domaćim proizvođačima hrane.

Naime tekst predloženog amandmana je takav da u realnoj provedbi daje mogućnost da naručitelji pri odabiru najpovoljnije ponude trebaju uzeti u obzir kriterije povezane s predmetom nabave poljoprivredno prehrambenih proizvoda i hrane. To će omogućiti jače povezivanje poljoprivredno-prehrambenog i javnog sektora uz istovremeno osiguravanje svježine proizvoda, smanjivanje troškova transporta i distribucije, veće iskorištavanje nutritivnih vrijednosti proizvoda, ali i smanjenje negativnih učinaka transporta na okoliš.
„Na ovaj način će sve naše škole, vrtići, bolnice, vojarne, studentski centri, starački domovi i druge ustanove moći nabaviti hranu koja od polja do stola putuje najviše 48 sati. Time će potrošači dobiti kvalitetniju i svježiju, odnosno nutritivno bogatiju hranu, a domaći proizvođači imat će unaprijed osiguran plasman svojih proizvoda“, izjavio je ministar Tolušić.


Prihvaćanjem ovog amandmana javne nabave proizvoda, karakterističnih za kraj u kojem se nalazi objekt naručitelja s obližnjih poljoprivrednih gospodarstava, kroz kratke lance opskrbe s manjim brojem posrednika u lancu opskrbe, ostvariti će se dugoročna ekonomska korist kroz povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje, uključivanje u potrošnju domaćih proizvoda, smanjenje vanjsko-trgovinskog deficita i jačanje hrvatske privrede uz smanjenje efekta porezne evazije, te u konačnici ostanak sredstava u Državnom proračunu.



Post je objavljen 10.12.2016. u 07:18 sati.