Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

NEMA NOVCA ZA ISPLATU PLAĆA OSJEČKIM VATROGASCIMA

OSIJEK

Nakon što je Glas Slavonije danas objavio da nema dovoljno novca za isplate plaća osječkim vatrogascima, regirao je zapovjednik JPVP Osijek Boris Banjan i županijski odbor HDZ-a Osječko-baranjske županije.

Za isplatiti u prosincu nedostaje oko 300.000 kuna.
"Javna profesionalna vatrogasna postrojba Osijek već je 16 godina u vlasništvu Grada Osijeka i u skladu s tim Grad Osijek mora pronaći model financiranja njihovog neometanog funkcioniranja. Riječ je o profesionalcima koji svakodnevno izlažu svoje živote kako bi zaštitili naše sugrađane. Samo u prošloj godini imali su gotovo 500 intervencija, od kojih je više od dvjesto bilo usmjereno na spašavanja života ljudi", navodi se u priopćenju HDZ-a.

Navode da je problem financiranja vatrogasaca prisutan već nekoliko godina.
"Bivša gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Bubalom još 2009. godine iz proračuna JPVP uzela je milijun kuna, a isti smanjeni proračun za vatrogasce zadržala je i sadašnja gradska vlast. Poruku gradske uprave koju smo danas vidjeli u medijima da su "trebali sredstva zaraditi na tržištu“ smatramo neumjesnom, a svime navedenim Grad pokazuje izrazitu socijalnu neosjetljivost prema onima koji brinu o sigurnosti svih građana Osijeka", navodi se u priopćenju.

'Nedostatak novca neće utjecati na rad vatrogasaca'
Nedostatak sluha Gradske uprave, izjavio je danas Boris Banjan, zapovjednik JPVP Osijek, neće utjecati na rad njegovih vatrogasaca. Otvorenim pismom javnosti se obratio jedan osječki vatrogasac, koji je upozorio na velike razlike u opremi i plaćama vatrogasaca u Osijeku i onih iz drugih hrvatskih gradova.

'Da li znate da naše obitelji žive u strahu?
"Ponukan zbivanjima oko novca koji nedostaje za naše plaće, a i dugogodišnjim slabim opremanjem nas koji idemo na intervencije svaki dan želim vas pitati: Da li vi znate koliko je teško biti profesionalni vatrogasac? Da li znate da naše obitelji žive u strahu , jer ne znaju nikada da li ćemo se s posla vratiti živi i zdravi ? Pričam s kolegama vatrogascima iz drugih gradova. Čujem kolike su njihove plaće, kako su opremljeni te koliko im pomažu njihovi gradovi? Pa se pitam, živimo li mi u istoj državi?

Gori li kuća u Puli, Zadru, Zagrebu drukčije nego u Osijeku?
Pitam se jesmo li se ja i većina mojih kolega iz Javne vatrogasne postrojbe Osijek borili za istu Hrvatsku , pa većina nas su hrvatski branitelji. Znate li da i pored ono malo opreme koju imamo činimo velika djela.


Znate li vi uopće koliko smo ljudskih života spasili u zadnjih 20 godina? Koliko kuća , koliko stanova?", navodi se u otvorenom pismu.
"Problem je nastao jer nas je od početka prošle godine dočekala suspenzija zakona o nagradama državnih službenika i namještenika kojim smo morali isplaćivati nagrade radnicima od 4, 8 i 10 posto. Sukladno prijašnjem ugovoru za državne službenike i namještenike ukinuli smo ta davanja, no 1. siječnja kad je nastupio novi zakon o uvođenju tih davanja bili smo prisiljeni to isplaćivati. Grad Osijek nije prihvatio isplatu dodatnih sredstava i kažu da je to država donijela, pa neka država i plati. Došao je kraj godine, novac za plaće se potrošio i velik dio novca nedostaje", objasnio je Banjan za Glas Slavonije zašto nedostaje novca za isplatu plaća.….N1

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 03.12.2016. u 08:08 sati.