Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Hoteli za kukce - odsad i na policama trgovina!

U dućane tipa "Bauhaus", "Pevec" i slične ulazim uglavnom po nuždi, jer mi treba nešto iz njih, a vrlo rijetko navratim iz čiste znatiželje i sa željom da pogledam što ima nova ... i onda se desi da ih posjetim tek desetak puta godišnje, možda čak i rjeđe. I, za posljednjeg posjeta "Bauhausu" prije nekoliko dana uočio sam jedan meni posve neobičan detalj - reklamu za hotele za kukce koja je dosjetljivo smještena u konture njihovog zaštitnog znaka na parkiralištu! Možda je to već davno postavljeno, no meni je to bilo posve novo ... a još sam se više začudio kada sam na odjelu vrtlarstva uočio nekoliko "hotela" na prodaju! (po ne baš popularnim cijenama, ako se dobro sjećam neki su koštali i više od 500 kn)

Poznato mi je da su hoteli za kukce u zapadnoj Evropi (pogotovo Njemačkoj) već dugo dio općeprihvaćenog vrtlarstva, često sa ulogom da se vrtlarstvo približi djeci kojima je uvijek zanimljivo slagati takve strukture i gledati kukce koji žive u njima. No kod nas su oni još uvijek egzotika koja se vidi tek uz poneki vrtić ili školu i uz alternativne vrtove (recimo, zajednički vrt Eko Ekipe Prečko je jedno vrijeme imao hotel za kukce unutar svoga vrta).



Pred trgovinom "Bauhaus" u Škorpikovoj ulici. Snimio: Vanja


Pretpostavljam da ste već čuli za njih - ideja je da se korisnim kukcima ponudi mogućnost "smještaja" uz vrtove i time podrži bolju oplodnju biljaka i biološku raznolikost okoliša. Ako vas zanima više detalja, pročitajte OVDJE članak o njima na Wikipediji, a OVDJE je i tekst blogerice Urbane vrtlarke, Zelene Andree, gdje možete pronaći i još neke odabrane linkove.

Meni osobno su hoteli za kukce jako zanimljivi, i zbog samog izgleda i mogućnosti bezbrojnih varijacija na temu materijala, oblika i smještaja kao i zbog udomljavanja insekata koji su bitan dio života svugdje, a ponajviše na vrtovima ... i ovaj njihov ulazak u "mainstream", na dućanske police, me je baš iznenadio: s jedne strane mi je drago što će tim putem više ljudi saznati za njih ... a sa druge strane mi je žao što se sad mogu i kupiti jer su oni dosad bili vezani isključivo uz "uradi sam" tehnike i entuzijazam pojedinaca.
No, siguran sam da to još dugo neće postati pomodna roba i nadam se da ću ih ipak i nadalje uglavnom viđati (ali sve češće!) u priručno napravljenim oblicima!




Post je objavljen 03.11.2016. u 09:25 sati.