Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Athumanunhova forenzika

Bomba ručna

Dakle, ako dobro i pozorno pogledate sliku ispod koju je postavio Athumanunh, primijetit ćete brojke i slova ispisana ćirilicom žute boje. U prvi trenutak netko bi mogao pomisliti da su ovo vježbovne bombe jer su slova žute boje ... OPREZ ... boja slova nije bitna – ovo je vrlo opasna ubojna ručna bomba!

 photo Bomba M52.jpg

Točnije, ako Athumanunh krene čitati slova redom:  (ROB) ručna obrambena bomba, M521 (ovdje počinju tajne koje se skrivaju iza tih brojki i slova). Dakle, M52 je model bombe (godina kada je započeto na razvoju i izradi bombe, pa ne mora značiti da je bomba proizvedena daleke 1952.).

Ovo 3 zapravo označava upaljač koji je ugrađen u bombu, pa će Athumanunh u svojoj forenzici bombe zapisati – PERKUSIONI (udarni) inačice 1 (jedan). Athumanunh gleda u bombu u sredini. Bomba desno zapravo je 'mlađa sestra' bombe u sredini jer nosi oznaku upaljača 2.

Bomba lijevo najmlađa je u ovoj 'opasnoj familiji' jer ima oznaku upaljača 3. Nikako ovo ne prevoditi kao Z jer to je zapravo inačica 3 upaljača ove bombe. Isto tako Athumanunhu postaje kristalno jasno što se dogodilo s ovom 'najmlađom sestrom' u ovoj 'opasnoj familiji' kada protumači natpis: 8711,P.

Krenimo onda s forenzikom: To je zapravo oznaka RZK što znači da je Remontni zavod Kragujevac 1987. serija 11, ugradio perkusioni upaljač inačice 3, malo obojio bombu i od tada ona nosi naziv BOMBA RUČNA ( ). Na kraju, ono slovo P zapravo je čirilićno slovo R i označava RAZORNU (rasprskavajuću, fragmentacijsku) bombu.

Nadalje, na slici ispod, Athumanunh vidi da ručna obrambena bomba M501 nije u svojoj originalnoj ambalaži, već je u ambalaži svoje mlađe 'nećakinje' ručne obrambene bombe M521 1987. serija 24.

 photo Bomba M50.jpg

Athumanunh na slici vidi i bombe ručne  M75 koju je izradila i proizvodila tvornica Slavko Rodić iz Bugojna (CP) 1986. serija 18, ali i još 'mlađe' iz 1992. serija 07.


Post je objavljen 18.10.2016. u 19:05 sati.