Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREDIZBORNA OBEĆANJA! POPULISTIČKI PRISTUP HDSSB-A UREDBI O KORIŠTENJU POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA


Dr. DAVOR ROMIĆ, MINISTRA POLJOPRIVREDE

GDJE ĆE PRONAĆI 11 PUTA VIŠE NOVCA U ČETIRI GODINE ?

Ministarstvo poljoprivrede poslalo je medijima 8.rujna slijedeće priopćenje:

„Javnim istupom 7. rujna predstavnika političke stranke HDSSB-a, a vezano uz raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske iznesene su neistinite tvrdnje koje mogu dovesti u zabludu poljoprivredne proizvođače. Strah od neuspjeha na izvanrednim parlamentarnim izborima, koji su zakazani za 11.9 . 2016., a koji predviđaju objavljene predizborne ankete uzdrmao je političku stranku HDSSB. Tako Vulin i njegov poljoprivredni strateg Kraljičak populističkim metodama, a u borbi za glasove birača, poljoprivrednim proizvođačima obećaju nemoguće, a nisu im strane ni izjave osobnog, uvredljivog karaktera.
Zbog istinitog informiranja javnosti i hrvatskih poljoprivrednih proizvođača objavljujemo slijedeće činjenice:

Bivša Vlada RH predložila je Izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje je Sabor usvojio 2015. godine, a u kojem je izrijekom napisano da će se u roku 90 dana donijeti Uredba kako bi se postojeća uskladila sa Zakonom. Kako to, kao i mnoge druge stvari, bivše vodstvo Ministarstva poljoprivrede nije učinilo, bili smo dužni donijeti Uredbu o kojoj govore predstavnici HDSSB-a.

Na prošlotjednoj sjednici tehničke Vlade RH usvojena je Uredba o obrascu i načinu vrednovanja gospodarskog programa korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. Uredba je u javnom savjetovanju bila 30 dana, a Osječko-baranjska županija u dostavljenim je komentarima tražila izmjene u vidu naziva Uredbe i određenih njezinih dijelova. Sam sustav bodovanja uopće nije komentirala.

Ministar Davor Romić izričito se zalaže za dubinsku i sustavnu reformu zemljišne politike, za pravednije kriterije dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta, provođenje komasacije i podizanje vrijednosti poljoprivrednog zemljišta. U planu su bile izmjene cijelog paketa zakona: Zakona o komasaciji, Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o poljoprivredi. Za izmjenu zakona nije bilo dovoljno vremena, stoga se pri izradi Uredbe vodilo računa o svim onim načelima kojima bi se vodilo i pri izradi novog zakona.
Uredba omogućava svima jednake šanse na natječaju za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta. Prethodna uredba dodatno je bodovala uvjete koji mali poljoprivredni proizvođač nikako nije mogao zadovoljiti poput broja zaposlenih, stručne spreme i potrebne mehanizacije. Ovim izmjenama učinili smo značajan iskorak i uspostavili ravnopravan odnos između gospodarskih subjekata različitih kapaciteta proizvodnje. U isto vrijeme maksimalno smo ograničili prostor za manipulacije i izigravanje sustava. Poučeni iskustvom dokazivanja umjetno stvorenih uvjeta u Mjeri 4 Programa ruralnog razvoja uveli smo kriterij po kojem se za OPG ili poljoprivredni obrt vrednuju svi njihovi resursi na području Republike Hrvatske, a za trgovačka društva i svi resursi s njima povezanih društava na području Republike Hrvatske. To će dati jasnu sliku o odnosu raspoloživih površina i uvjetnih grla za svaki gospodarski subjekt. Promijenili smo odnos općih i specifičnih bodova i naglasak stavili na proizvodnju i vrstu proizvodnje odnosno na specifične bodove koji sada čine 40 od mogućih 60 bodova, dok opći bodovi čine preostalih 20 bodova, obrnuto u odnosu na prethodni sustav bodovanja. Najveći broj bodova donosi stočarska proizvodnja, zatim po razini bodovanja slijedi voćarska i vinogradarska proizvodnja odnosno trajni nasadi, a nakon toga proizvodnja sjemena i sadnog materijala koja je u istoj razini bodovanja kao i povrćarstvo i cvjećarstvo.

Novost je i formiranje rang liste nakon obrade i bodovanja ponuda na javnom pozivu, pri čemu je maksimalan broj bodova moguće ostvariti samo za jednu proizvodno-tehnološku cjelinu u sklopu određenog natječaja. Precizno smo definirali i način dokazivanja bodova za svaku pojedinu sastavnicu odnosno kriterij bodovanja radi pojednostavljivanja i ubrzavanja postupka vrednovanja Gospodarskog programa.

Tvrdnja predsjednika HDSSB-a kako je intencija Ministarstva poljoprivrede novom Uredbom „oduzeti zemlju domicilnom stanovništvu i uništiti seljake“ predstavlja grubu manipulaciju i uopće nije argumentirana. Zakonom je u članku 30. propisano da ponuditelj na javnom pozivu ostvaruje 10 bodova temeljem prebivališta, odnosno sjedišta ili proizvodnog objekta na području jedinice lokalne samouprave. Nadalje, Uredbom je propisano da 3 boda ostvaruju sudionici javnog poziva koji imaju u vlasništvu katastarsku česticu koja graniči s česticom proizvodno-tehnološke cjeline koja je predmet javnog poziva, ili su u posjedu iste temeljem valjanog ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta. Sudionici ostvaruju 2 boda ukoliko je čestica koju imaju u vlasništvu ili u zakupu udaljena do 10 km od čestice proizvodno-tehnološke cjeline koja je predmet javnog poziva. Navedene činjenice jasno ukazuju na pokušaj obmanjivanja javnosti od strane vodstva HDSSB-a iznošenjem neistinitih i neargumentiranih tvrdnji s ciljem prikupljanja jeftinih političkih bodova.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu potrebno je izmijeniti i na tome ćemo inzistirati. Jednako tako i Zakon o komasaciji jer bez komasacije nema budućnosti domaće poljoprivrede.
„Bez obzira na predizbornu kampanju koja je u punom zamahu i ishod izbora koji su pred nama, nikada ne bih na osobnoj razini vrijeđao ili prozivao bilo kojeg od svojih političkih suparnika kao što to čine gospoda iz HDSSB-a. Iznošenje neistina s ciljem prikupljanja političkih bodova, a na štetu poljoprivrednih proizvođača koji bi nam svima trebali biti na prvom mjestu neumjesno je, nečasno i nedopustivo. Obećanja poput onog da će svakom aktivnom poljoprivrednom gospodarstvu dati po 50.000 eura do 2020. obmanjujuća su i nerealna jer je za to potrebno najmanje 37,5 milijardi kuna. Podsjetit ću da se na razini jedne proizvodne godine za sve potpore isplati oko 3,4 milijarde kuna. Gdje će pronaći 11 puta više novca u 4 godine?.“, izjavio je ministar poljoprivrede dr. Davor Romić kao odgovor na prozivke predstavnika političke stranke HDSSB-a. „



Post je objavljen 10.09.2016. u 03:51 sati.