Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Katolički viteški vojni redovi - Militaris Ordinis

Portugalski kraljevski viteški red – Vitezovi svetog Benedikta od Aviza

Za razliku od viteških redova utemeljenih u Svetoj zemlji, u Jeruzalemskom kraljevstvu, čija je temeljna zadaća bila zaštita i briga za hodočasnike, viteški redovi utemeljeni u Portugalu imali su temeljnu zadaću borba protiv Maura.

U Athumanunhovom nizu prvi takvi viteški red je Red vitezovi svetog Benedikta od Aviza. Taj red je utemeljen već 1128. po uzoru na red hramovnika (templara).

Nakon protjerivanja Maura potreba za ovakvim viteškim vojnim redovima naglo je splasnula, ali samo nakratko. Naime, portugalske prekomorske ekspedicije u Afriku i Novi svijet (Ameriku) opetovalo je potrebu za ovakvim viteškim redovima.

Međutim, od početnog zanosa, entuzijazma i dobre namjere, a kako to uvijek i biva, ubrzo je ovaj prekomorski 'križarski rat' degenerirao i skroz se izokrenuo. Red je portugalski kralj ukinuo i uveo ga 1551. u regularnu vojsku, a kralj je postao vječiti veliki meštar reda, a njegovu dužnost u današnjem modernom Portugalu preuzeo je Predsjednik.

Znak reda je zeleni križ, a po Athumanunhovoj tablici vrste i oblika križa on je u skupini sidrastih (crux ancorata) cvjetnih križeva. (možda se jednom odlučim i malo Vam napišem o vrstama i oblicima križa po Athumanunhovoj tablici).

 photo Red Svetog Benedicta od Aviza.jpg

Post je objavljen 24.08.2016. u 20:49 sati.