Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Uši širom zatvorene

Fanovi iz Izraela tuže Siju zbog "čudnog nastupa"

"Fanovi koji su došli na koncert Sije u Tel Avivu u Jarkon Parku podigli su tužbu protiv pjevačice i traže dva milijuna dolara.
Tuže je zbog činjenice što je tijekom nastupa bila u pozadini pozornice, prekrivenoga lica, pa je cijeli nastup izgledao čudno."
Fenomenološki mi prilično zanimljiva vjestica. Jer zašto? Naizgled ni po čemu posebna, nekolicina fanova nezadovoljnih koncertom traže ni više ni manje nego dva milijuna dolara za valjda pretrpljene duševne boli zbog neispunjavanja njihovih koncertnih očekivanja (očito se ne bi zadovoljili povratom karte? pohvalne li skromnosti). No zašto uopće nezadovoljnih koncertom? Možda zbog lošeg razglasa ili nekvalitetne izvedbe izvođačice, kreštanja nekakvog bez imalo sluha i osjećaja za ritam? E to je već ono zanimljivo. Zamjerke na, ponovimo, koncert (!) uopće ne idu na račun auditivnog dijela, već onog vizualnog. Nisu je najjasnije vidjeli dok pjeva.

Jakih li fanova (koji slušaju očima)!

Ovdje podcrtajmo da je navedena pjevačica (štoviše, kantautorica). Dakle nije manekenka, plesačica ili misica, odnosno, ne bavi se nekim od zanimanja u kojima se neizbježno "radi" izgledom ili u kojima je potrebno gošćenje mušterija vizualom.
Povrh toga, Sia je u svijetu poznata kao izvođačica koja u javnost istupa osmišljeno "čudački" a zapravo perfomistički (u intervjuima, spotovima i nastupima nosi karakterističnu androginu periku po kojoj je, sad već i suprotno svojoj početnoj intenciji, postala prepoznatljiva u nametnutoj si neprepoznatljivosti / anonimnosti te se redovito pojavljuje potpuno skrivena lica i/ili leđima okrenuta od publike, drugim riječima: izbor djelomične anonime, naizgledna čudnost i bizarnost njen su umjetnički izričaj).

Što onda uopće reći za dvomilijunske zamjerke na račun "čudnosti" od strane navodnih obožavatelja općepoznatog čudaka? Pa da eventualno mogu proći kao obožavatelji i poznavaoci njenih milijuna, jer djela sigurno nisu.

Ukratko, žena s perikom nastupa s porukom.

Koja bi to poruka bila? Možda "Svijete, gledaj kako imam dobru guzicu"? Ili ipak "Poslušajte što imam reći, a ne kako izgledam"? "Dajem djelo, ne i lik"? "Obezličujem se s (nekim) razlogom"? "Leave me alone"?

Kratka vjestica, staro naravoučenije. Uzalud je govoriti "gluvima", cajkaši svijeta znaju slušati samo guzice i sise. Kvalitetna publika, publika kvalitetnog sluha (i ne samo za glazbu) u pravilu je rijetka.


Post je objavljen 24.08.2016. u 00:30 sati.