Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

Zabrana rezerviranja pozicije na plaži

Rezervacija 0-24 sata, cijelo ljeto U Službenom glasniku Općine Pašman, broj 3. 2016., objavljenom 10. lipnja 2016. nalazi se Odluka o izmjenama i dopunama ODLUKE O KOMUNALNOM REDU:

„ Na prirodnim i uređenim plažama zabranjeno je nakon korištenje plaže ostavljati ručnike, rekvizite za plažu i druge stvari osobne namjene u vremenu između 22:00 sata i 8:00 sati idućeg dana. Stvari iz prethodnog stavka zatečene na prirodnim i uređenim plažama bez njihova vlasnika, odnosno korisnika smatrat će se napuštenima, te će biti odmah uklonjene"

Link na dokument: http://opcinapasman.hr/wp-content/uploads/2016/06/SLU%C5%BDBENI-GLASNIK-3-16-1.pdf
i link na stariji glasnik iz 2014., broj 8: http://glasnik.zadarska-zupanija.hr/media/k2/attachments/8_2014.pdf

Kombinacijom navedena dva dokumenta dolazi se do kaznenih odredbi:
"Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 – 7.500,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:
Na prirodnim i uređenim plažama nakon korištenje plaže ostavlja ručnike, rekvizite za plažu i
druge stvari osobne namjene u vremenu između 22:00 sata i 8:00 sati idućeg dana ( lanak 87a)
Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 - 1.500,00 kuna kaznit će se fizička osoba koja učini prekršaj iz stavka 1. ovoga
članka."

Isto vrijedi za ostavljanje brodica na plaži:
"Članak 88.
Vlasnici brodica i ostalih plovila ne smiju brodice i plovila održavati i ostavljati na plažama, na zelenim i ostalim površinama uz plaže i kupališta, već na za to predviđenim prostorima kao što su vlastita spremišta, marine, suhe marine i slično."



Rezervacija 0-24 sata, cijelo ljeto Velika žuto-siva krpa ili deka, kao i niz starih paleta koje se vide na slikama su cijelo ljeto na plaži ispred jedne ulice u Gladuši. Pojedinci uzimaju sebi za pravo rezervirati mjesto na plaži od 0 do 24 sata, svaki dan dok su na ljetovanju. Neki čak ostave palete na plaži cijelu godinu kako bi ih rezervirano mjesto dočekalo sljedeće sezone. Srećom takvih je malo. Svega dvije do četiri obitelji iz ulice u kojoj se nalaze 23 kuće prakticiraju na takav način ograničiti slobodu korištenja obale ostalima. Pri tom je možda samo slučajnost što rezervacije plaže više rade iznajmljivači apartmana i turisti (ne rade to svi iznajmljivači, hvala iznimkama), koji su izdavanje i rezerviranje smještaja u apartmanima proširili i na besplatno rezerviranje ekskluzivne pozicije na plaži. Kad bi svi usvojili takvu kulturu korištenja plaže vrlo brzo bi bilo nemoguće prolaziti obalom bez da zagazite na nečiji ručnik ili zapnete za veliki kamen ostavljen od ranije rezervacije.
Ležaljke je teško nositi uzbrdo svaki dan, pa bi se mogla napraviti nekakva iznimka u odluci o komunalnom redu. Loše bi bilo izuzeti ležaljke iz kategorije "rekvizite za plažu i druge stvari osobne namjene" jer bi ljudi jednostavno rezervirali pozicije ležaljkama na isti način kao što su do sad radili s ručnicima, dekama i velikim kamenjem. Umjesto toga, može se odrediti da se ležaljke smiju ostavljati preko noći pored plaže ili na rubu plaže koji nije atraktivan, a ne da trajno stoje na najboljim pozicijama na plaži i tako privatiziraju obalu samo za svoje vlasnike. Također, moglo bi se dodati iznimku na način da svatko smije pomaknuti tuđu ležaljku koja se trenutno ne koristi.
Nakon što se upoznaju s Odlukom o komunalnom redu mnogi će i dalje postavljati rezervacije, ako ne od 22 do 08h, onda od 08:00h kad će dolaziti ostaviti ručnik da ih čeka cijeli dan. Nakon toga će doći na plažu možda od 10 do 11h i popodne od 17 do 18, dok u međuvremenu nitko drugi neće smjeti ni prolaziti, ni ležati na dijelu plaže kojeg su si rezervirali. To će im postati nova kultura korištenja plaže, kao što su do sad rezervirali najbolje pozicije na plaži svih 24h, tijekom cijele sezone. Međutim, barem povremeno će i netko drugi moći koristiti određenu poziciju, ako stigne prije 8:00 i sjedne na ručnik.
Grad Vodice ima bolji pravilnik, tj. odluku o komunalnom redu: zabranjeno je ostavljanje stvari na plaži rano ujutro radi rezervacije. Možda će se takva dopuna odluke donijeti i u Općini Pašman.

Povezani članci:
24sata.hr/news/nema-rezervacija-ostavljene-stvari-s-plaze-kupe-komunalci-432321 + komentari sortirani po popularnosti
24sata.hr/news/nema-rezervacije-svaku-vecer-skupi-desetke-rucnika-i-satora-432696 + komentari sortirani po popularnosti
nasiskolji.hr/rucnici_plaza
jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/borba-protiv-uzurpatora-plaza-bijesni-mjestani-zapalili-sve-rucnike-ostavljene-preko-noci/4565696/
vecernji.hr/ljeto-na-vecernjem2015/najbolje-mjesto-na-plazi-grabi-se-prije-vecernjeg-izlaska-1018948
vecernji.hr/hrvatska/nema-vise-rezervacija-plaze-redari-micu-rucnike-s-plaza-1018889
dnevno.hr/vijesti/hrvatska/jesu-li-vam-poznati-oni-turisti-koji-rezerviraju-mjesta-na-plazi-pogledajte-kako-su-ih-mjestani-preka-sredili-942334
slobodnadalmacija.hr/dalmacija/sibenik/clanak/id/283180/sugaman-revolucija-spanjolci-za-vodicama-kasne-dvije-godine
nacional.hr/nakon-sapnolske-i-hrvatska-zabranila-rezervacije-mjesta-na-plazi/
forum.hr/showthread.php?t=60429
net.hr/danas/hrvatska/i-njima-je-prekipjelo-jos-jedan-grad-na-jadranu-krece-u-rat-protiv-rucnika/
Srima



Post je objavljen 26.08.2016. u 10:35 sati.