Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Katolički viteški vojni redovi - Militaris Ordinis

Vojnički red vitezova hramovnika

Red vitezova hramovnika (templara) se dijelio na vitezove, klerike, perjanike i služeću braću, a na čelu reda je bio Veliki meštar i Veliko vijeće. Veliki meštar stolovao je u Jeruzalemu u Vrhovnoj kući Reda (Salomonov hram po Athumanunhu), a pomagalo mu je vijeće starijih i iskusnijih vitezova hramovnika.

Zamjenik velikog meštra bio je senešal koji je mogao sudjelovati čak i na najtajnijim sjednicama Velikog vijeća. Treći po redu u hijerarhiji hramovnika bio je maršal.

Maršal hramovnika nositelj je najviše vojne vlasti koji je bio nadležan za oružje i konje. Oblasni maršali bili su vojni zapovjednici u svojim regijama, ali pokoravali su se maršalu Reda. Magistar Jeruzalemskog Kraljevstva bio je ujedno i rizničar Hrama, zadužen za upravljanje imovinom, dok je magistar grada Jeruzalema bio zadužen za brigu o sigurnosti hodočasnika.

Među ostalim dužnosnicima u hierarhiji hramovnika su: preceptori koji su upravitelji templarskih središta, časnici koji su podređeni maršalu i drapieri (suknari po Athumanunhu) koji su se brinuli za odjeću (odore po Athumanunhu) svoje braće.

Slijedeći u nizu hijerarhije hramovnika su štitonoše od kojih su petorica imala istaknutiji položaj: podmaršal, stjegonoša, kuhar, kovač i turcoplier (časnik lakog konjaništva po Athumanunhu).

Vojni dio reda hramovnika se dijelio na vitezove opremljene kao oklopno konjaništvo, i drugi dio koji su činili pripadnici iz nižih društvenih slojeva i sačinjavali su lako konjaništvo (turcopliere), ali samo zapovjednik nosi ovaj naziv dok su ostali jednostavno konjanici.

Služeća braća hramovnika su se dijelila na ekonome, koji su brinuli o upravljanju imovinom reda i svećenike koji su skrbili za duhovne potrebe pripadnika reda hramovnika.

 photo Shema hijerarhije hramovnika.jpg

Post je objavljen 17.08.2016. u 11:23 sati.