Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/starateta

Marketing

cres - mjesto za mir u duši








nedavne skitnje po kvarneru dovele su me i do cresa, pa po uskim uličicama grada i do prekrasne crkve sv. Marije Velike, Gospe snježne. kažu da je na mjestu stare crkvice građena nova, koja je stradala u požaru zbog udara groma. a na sam dan početka obnove pao je snijeg!










a onda me nešto ponukalo da odem dalje, po suncu, sve do samostana i crkve. sv. frane. koja potječe od 13 stoljeća, uz meni poprilično zamršena objašnjenja o pripadnosti ovoj ili onoj crkvenoj provinciji. činjenica je najvažnija da je u to doba stvorena osnova za domaću kulturu na otočkim prostorima, klaustar je načinjen u gotičkom stilu tipičnom za franjevačke klaustre, uz renesansni portal crkve s kanelirama u obliku školjke. uz prekrasnu crkvu nalaze se veći i manji klaustar, dvorište u čijim su središtima guštirne, spas za okolni živalj u sušno doba i prekrasni dobro njegovani vrt i voćnjak (da, ima i ponešto trsova ).








franjevci su oduvijek bili crkveni red najbliži narodu, bez ikakve pompe i "svete" uzvišenosti brinuli su o svojim župljanima, pa su pod pokroviteljstvom bogatijih građana i obitelji, od kojih su bili najpoznatiji de petris, poučavali domaću mladež gramatici i slobodnim umijećima, a uspjeli su osnovati i svojevrsnu bolnicu, "valetudinarij", što je imalo izuzetno značenje u to doba, na otocima imati mogućnost liječenja. sjetimo se još i dubrovačke karantene, jedne od prvih u svijetu! guštirna u velikom dvorištu ukrašena je grbovima creskih plemenitaša.

jedna od zanimljivih skulptura je nepoznatog autorstva, a prikazuje tzv. tetramorfe: "...pod kojima podrazumijevamo četiri kerubina slikovni su prikaz principa četvornosti. kerubini su u kršćanstvu viši red anđela, i prikazani su kao bića sa krilima i četiri lica – lavljim, bikovim, orlovskim i ljudskim. spominju se u Bibliji u Apokalipsi kao četiri čuvara Božjeg prijestolja. simboliziraju i četiri evanđelista (Matej–krilati čovjek, Marko–krilati lav, Luka–krilati bik i Ivan–orao). također se spominju i u knjizi o Ezekielu. u Stari zavjet ušli su preko drevnih mezopotamskih legendi, vjerojatno u vrijeme židovskog boravka u Babilonu, a pretpostavlja se da vizije četiri bića odražavaju ikonografiju asirske umjetnosti.








u malom je klaustru još jedan bunar na kojem je iskovana kruna obitelji de petris, balli i grb cresa. mirisi mediteranskog bilja i veseli cvrkut čiopa koje su se igrale unutar dvorišta i vrtova, svjetlost i ugođaj ovog posebnog mjesta mira doživljaj je kojeg neću zaboraviti. posebno sam zahvaalna gvardijanu koji je strpljivo i ljubazno otvarao sva vrata, vodio me i pokazivao svu tu ljepotu i neprocjenjive vrijednosti za našu kulturu, povijest i znanje. a onda mi je otvorio i vrata samostanskog muzeja.








a u muzeju mala, ali neprocjenjiva zbirka slika, skulptura, misnog posuđa i ruha, kodeksi, inkunabule, gregorijanski korali s notnim zapisima i minijaturama, namještaj iz kapitularne dvorane. posebno me je fascinirala ikona s likom sv. franje meni nepoznatog italo-kretskog majstora, fascinantna slika, posebne oštrine i misaonosti, nimalo nalik na uštogljeni štanceraj čest kod narudžbi svetih slika, koje su slikane po tadašnjim slikarskim i sakralnim kanonima. i nevjerojatni, sjajni drveni reljef Bogorodice s djetetom, rad majstora Andree da Murana, 15. st.

posebno je vrijedan primjerak misala izdatog u Senjskoj glagoljaškoj tiskari godine 1494., na glagoljici, narodnom pismu na hrvatskom jeziku. od te serije preostala su samo tri primjerka, jedan u budimpešti, drugi u st. petersburgu, a treći, evo, ovdje u creskom franjevačkom muzeju. samo 28 godina od tiskanja prve knjige na gutembergovom tisku (zanatu od naših starih nazvanom "črna meštrija") Biblije u mainzu, i jedna od prvih u svijetu koja nije tiskana na latinskom pismu i tuđinskom jeziku. i pouzdano je utvrđeno da je tiskana baš na hrvatskom tlu. u doba početaka tiskane riječi kod nas je vrlo brzo nastalo nekoliko važnih tiskara (kosinj, modruš, senj), što je bila osnova za širenje pismenosti, znanja i kulture.









a onda me obuzelo... moooreeee....







Post je objavljen 10.08.2016. u 11:12 sati.