Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

LISTA PRIVREMENIH ODLUKA O RASPODJELI SREDSTAVA ZA OPERACIJU 4.1.1. NAKON PRVOG NATJEČAJA


LISTA SADRŽI IMENA 940 PODNOSIOCA NATJEČAJA

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 9.8. rang listu korisnika prema kojoj su izdane privremene odluke o raspodjeli sredstava, nakon prvog natječaja za operaciju 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava". Prema informacijama iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju sredstva se privremeno raspodjeljuju jer se ne mogu financirati svi projekti u okviru dostupnih financijskih sredstava. Na rang listi nalazi se 940 korisnika s brojem ostvarenih bodova i vremenom podnošenja zahtjeva za potporu (datum, sat, minute, sekunde), a crta na rang lista zaustavljena je na 241-om projektu koji se može financirati u operaciji 4.1.1.
Po završetku roka za žalbeni postupak koji slijedi nakon izdavanja privremenih odluka o raspodjeli sredstava, Agencija za plaćanja će izdati konačne odluke o raspodjeli sredstava onim korisnicima za koje ima dovoljno sredstava i čiji se projekti mogu financirati u okviru prvog natječaja za operaciju 4.1.1. Konačne odluke o odbijanju izdat će se korisnicima za čije projekte nema dovoljno sredstava.
U tekstu Agencije za plaćanja navodi se da bi pomicanje crte na rang listi rezultiralo dugotrajnim postupkom obrade kao i čekanjem okončanja svih postupaka koje bi poduzeli korisnici čiji su zahtjevi za potporom odbijeni, a sve to bi stopiralo korištenje raspoloživog EU novca. Iz tog razloga, preostala financijska sredstva namijenjena prvom natječaju za operaciju 4.1.1. prebacit će se u novi natječaj koji će biti raspisan prema novim pravilima.

Lista 940 korisnika objavljena je na linku: http://www.apprrr.hr/izdane-odluke-za-mjeru-4-1621.aspx

POZADINA NATJEČAJA

Potrebno je podsjetiti da je natječaj iz programa ruralnog razvoja 4.1.1. „ Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava proveden u vremenu od 11. veljače do 15. travnja 2015. Agencija za plaćanja u poljoprivredi zaprimila je
1.107 prijava (traženi iznos potpore 2,1 mlrd. kuna) od čega je odbijeno 160 prijava , osam zbog umjetno stvorenih uvjeta, a sedam podnositelja prijava je odustalo od natječaja.
Privremenih odluka o raspodjeli sredstava ukupno je 940 , dok konačnih odluka o raspodjeli sredstava još nema.Alokacija sredstava iznosi 861.840.000 kuna . U okviru te sume sredstava EU iznose 732.564.000 kuna, a financijska sredstva Republike Hrvatske iznose 129. 276,000 kuna. Drugim riječima sredstva potpore osiguravaju se iz proračuna EU i državnog proračuna RH, od čega Europska unija sudjeluje s 85 % udjela, a Republika Hrvatska s 15 % udjela, a intenzitet javne potpore po projektu je maksimalno do 90% ukupno prihvatljivih troškova. Glavni cilj operacije 4.1.1. je modernizacija i povećanje konkurentnosti, pa se prihvatljiva ulaganja odnose i na prilagodbu novo uvedenih standarda Europske unije za poljoprivredna gospodarstva, kao i ulaganja u povećanje energetske učinkovitosti.
Spektar prihvatljivih ulaganja u okviru ove operacije je iznimno širok, a uključuje ulaganja u gradnju gospodarskih objekata i prateću infrastrukturu; nabavu opreme, mehanizacije i pratećih sadržaja vezano za vlastitu proizvodnju na gospodarstvu; podizanje novih ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada (osim vinograda); ulaganja u kupnju ili uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje i sl.

DODATNA ANALIZA

Zbog sumnji mnogih poljoprivrednih proizvođača da su neki otvarali tvrtke na način koji nije legitiman poljoprivrednoj proizvodnji, o čemu se u javnosti govori zadnjih deset mjeseci, Europska komisija savjetovala je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju da određene projekte, kod kojih se pojavila sumnja na umjetno stvaranje uvjeta, dodatno analizira uz pomoć neovisnih revizora te pravosudnih i financijskih institucija RH, što je i učinjeno.
Temeljem dodatnih analiza Agencija za plaćanja odbila je financiranje 10 projekata s ukupnim iznosom potpore od 316 milijuna kuna. Slijedom toga, za 8 projekata iz operacije 4.1.1. izdane su odluke o odbijanju potpore zbog utvrđene sumnje na umjetno stvaranje uvjeta s namjerom ostvarivanja većeg broja bodova, a time i veće financijske potpore iz EU. Za 2 projekta iz operacije 4.2.1. „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ Agencija za plaćanja je izdala Izjave o poništenju obveze.
Svi ostali projekti koji su prošli dodatnu analizu, a kod kojih nije potvrđena sumnja na nepravilnost, bit će pod posebnom prismotrom u nadolazećem razdoblju. Naime, prema EU pravilima, kontrolne aktivnosti ne završavaju nakon izdavanja konačnih odluka o dodjeli sredstava, nego se one provode i prije isplate kao i unutar 5 godina od konačne isplate korisniku. Utvrđene nepravilnosti za posljedicu imaju neisplatu potpore ili povrat sredstava.
Za ostalih 940 projekta Agencija za plaćanja izdala je privremene odluke o raspodjeli sredstava. Sredstva se privremeno raspodjeljuju jer se ne mogu financirati svi projekti u okviru dostupnih financijskih sredstava. Nakon žalbenog postupka Agencija će izdati konačne odluke o raspodjeli sredstava onim korisnicima za koje ima dovoljno sredstava i čiji se projekt može financirati u okviru prvog natječaja za operaciju 4.1.1., a konačne odluke o odbijanju dobit će korisnici za čije projekte nema dovoljno sredstava.



Post je objavljen 09.08.2016. u 17:15 sati.