Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Oznake činova i boja Hrvatske vojske kroz povijest

Oznake činova do 1942. godine

Do 1918. godine Hrvatsko kraljevsko domobranstvo rabi činove A-U monarhije. Ulaskom u Kraljevinu Jugoslavije ne može se govoriti o Hrvatskoj vojsci, a od 1941. prvi nazivi činova isti su kao i do 1918., pa su to redom: razvodnik, desetnik, vodnik narednik, stožerni narednik, časnički zamjenik, zastavnik, poručnik, nadporučnik, satnik, major, podpukovnik, pukovnik, general major, podmaršal.

Već 29. svibnja 1941. promijenjen je naziv razvodnik u desetnik i major u bojnik, no još uvijek pojavljuje se problem činova koji su naslijeđeni iz vojske raspadnute Kraljevine Jugoslavije gdje postoje: redov, kaplar, podnarednik, narednik, narednik vodnik, potporučnik, poručnik, kapetan II. klase, kapetan I.klase, major, potpukovnik, pukovnik, brigadni đeneral, divizijski đeneral, armiski đeneral.

 photo Usporedna tablica iinova.jpg

Dakle, početak oznaka činova Hrvatske vojske može se pratiti od 1941. godine gdje je temelj za oznaku čina hrvatski troplet (pleter) i trolist. Hrvatski troplet (pleterna ornamentika po Athumanunhu) izrađivan je po uzoru na pleter kakav je pronađen na splitskoj krstionici iz 10. stoljeća, a trolist je uzet kao ukras sa stare hrvatske krune.

O hrvatskom trolistu postoje razna tumačenja, a neki ga izjednačavaju čak sa fašističkim simbolom jer je kao takav bio na trupnim oznakama zrakoplovstva Nezavisne države Hrvatske, no dakako njegova priča je sasvim drugačija i on svoje značenje povlači iz hrvatske ratničke i vojničke prošlosti. Athumanunh stoga ne želi širiti priču o trolistu već ga uzima kao oznaku čina.

 photo Tablica za prevodenje YU NDH.jpg

Nadalje, u početku činovi se nose na laticama koje su u boji struke i pričvršćene su za ovratnike odora (što zorno kazuje da su prve hrvatske odore slijedile kroj kakav se rabio u A-U monarhiji), a kasnije pojavom spuštenih ovratnika (kragni) činovi se sele na ramena, na epolete (naramenice).

Razliku predstavljaju od početka činovi ustaške vojnice koji uz hrvatski pleter rabe dio ornamenta (ukrasa) sa šibenske tradicionalne kape (narodna nošnja po Athumanunhu) i ti činovi smješteni su na podlaktici rukava za časnike i nadlaktici rukava za dočasnike i vojnike. No potkraj 1942. godine činovi domobranstva i ustaške vojnice postaju univerzalni i sele se na naramenice.

Athumanunh će se, u slijedećim danima, malo pozabaviti izgledom, bojama, nazivima i značenjima hrvatskih činova sve do današnjih modernih Oružanih snaga Republike Hrvatske.


Post je objavljen 06.08.2016. u 18:22 sati.