Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

John Burdett: "Bangkok 8"

Preoravam svoju biblioteku uzduž i poprijeko i neću kupovati nijednu knjigu dok ne budem sigurna da sam iz već kupljenih iscijedila svaku riječ i slovo (reče ona s figom u džepu). Tako sam naletjela i na “Bangkok 8” autora Johna Burdetta.

Riječ je o krimiću iz serijala o dobrom policajcu Sonchaiju Jitpleecheepu, jedinom nekorumpiranom policajcu u Bangkoku (ova ga činjenica dovodi u nebrojene nezgode, kao što možete i zamisliti). Naime, autor John Burdett je britanski pravnik s prebivalištem u Hong Kongu, koji dakle dobro poznaje azijsku kulturu, pa tako i Krung Thep – Grad anđela, kojega zapadnjaci nazivaju Bangkok (brojka 8 iz naslova odnosi se na kodno ime središta grada za lokalnu policiju).

Sonchai i njegov duhovni brat Pichai su preobraćenici, sitni lopovi koji su svoje kazne zamijenili šansom da postanu sveci – budistički duhovnjaci (anchat), no uz svoj budistički nauk i disciplinu, uzdržavaju se time što su policajci. Jednog dana naiđu na slučaj američkog marinca kojega su u automobilu izgrizle kobre, a neoprez pred bijesnim gmazovima će i Pichaija koštati glave. Ne znajući tko stoji iza ubojstava, Sonchai se zarekne na osvetu svog brata, dok mu Amerikanci šalju agenticu Kimberley Jones u pomoć.

Moram priznati da sam se pomalo mučila s čitanjem ovog romana – možda je prijevod u pitanju, možda sam očekivala klasičniju formu krimića i uobičajenijeg glavnog junaka, možda su religijski i nadrealni momenti u romanu kvarili njegovu pitkost, možda su me načičkani opisi čudnovatog i razvratnog grada čija je glavna ekonomska snaga u seks-industriji, posve omeli... teško je reći.

U svakom slučaju, ovo je jedan od bizarnijih krimića/trilera koje sam pročitala posljednje vrijeme, i iako će vam Zlica reći možda nešto posve drugo, mene ne zove na još.

Post je objavljen 12.07.2016. u 09:08 sati.