Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NACRT ZAKON O ZABRANI NEPOŠTENIH TRGOVINSKIH UVJETA NE OBUHVAĆA NI JEDAN KONKRETAN PROBLEM



U IZRADI ZAKONA NE SUDJELUJE NITKO OD PRIMARNIH PROIZVOĐAČA!

Udruga hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka – CroMilk, sa sjedištem u Zagrebu čija je predsednica Rašeljka Maras, 7.srpnja obratila se medijima priopćenjem u kome ističe " Nacrt prijedloga Zakona o zabrani nepoštenih trgovinskih uvjeta u lancu opskrbe hranom ne spriječava prekomjeran uvoz gotovih proizvoda po dampinškim cijenama". U priopćenju Rašeljka Maras dalje navodi :" Unatoč kontinuiranim upozorenjima poljoprivrednog i prerađivačkog sektora o prekomjernom uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda od strane trgovačkih lanaca, nacrt prijedloga novog Zakona nije obuhvatio niti jedan konkretan problem s kojim se suočavaju ugroženi sektori primarne proizvodnje i prerade.

Na izradi pravnog akta o kojem se trenutno raspravlja nije sudjelovao nitko od primarnih proizvođača i prerađivačke industrije ugroženih sektora te njegov trenutni nacrt neće polučiti rezultate u vidu smanjenja prekomjernog plasiranja europskih viškova poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda po dampinškim cijenama. On će dodatno otežati i onemogućiti egzistenciju poljoprivrednika i otkupljivača poljoprivrednih proizvoda pa tako i proizvođača i otkupljivača mlijeka.

Tako se u trenutnom nacrtu zakona nalazi niz stavki koje ograničavaju suradnju primarne proizvodnje i otkupljivača, dok je trgovina ponovno ostala zaštićena. Definirani su obostrani penali u međusobnom odnosu poljoprivrednih proizvođača i otkupljivača svih poljoprivrednih proizvoda, dok je sektor trgovine oslobođen od bilo kakvih sankcija u slučajevima nepoštene trgovačke prakse koja je danas prisutna. Primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj je sve ugroženija, a uvođenje predviđenih obveznih zakonskih penala za domaće poljoprivredne proizvođače, značilo bi njihovo dodatno odustajanje od daljnje proizvodnje i nemogućnost poslovanja.

Danas na policama trgovačkih lanaca u Hrvatskoj imamo gotovo 50 posto proizvoda iz uvoza dok je prije pet godina ta brojka iznosila oko 20 posto. Pogledamo li konkretno uvoz gotovih proizvoda, uvoz fermentiranih proizvoda u ovoj je godini veći za sedam posto, maslaca za devet posto, a sireva za čak 30 posto. Ukupni uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u prvom tromjesečju ove godine iznosio je 34,2 milijuna eura, dok je vrijednost izvoza bila 12,2 milijuna eura. Usporedimo li uvoz mlijeka u prvom tromjesečju 2013. godine s prvim tromjesečjem 2016. godine, uvoz je povećan za 37 posto.

Prekomjeran uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda po dampinšim cijenama, u našoj je zemlji doveo do deflacije proizvođačkih cijena, što podrazumijeva urušavanje profitabilnosti poslovanja cjelokupnog mljekarskog sektora; farmera i mljekarske industrije te izravno ugrožava gotovo 30 tisuća zaposlenih u mljekarskom sektoru.

Ovim putem pozivamo Ministartsvo poljoprivrede, primarne proizvođače i trgovinu na zajedničku izradu akta koji će omogućiti svim dionicima koji prodaju ili proizvode u prehrambenom sektoru u Hrvatskoj, poslovanje u fer i jednakim uvjetima"- navodi predsjednica CroMilk Rašeljka Maras u priopćenju medijima.







Post je objavljen 07.07.2016. u 15:18 sati.