Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINISTAR POLJOPRIVREDE POTPISAO 16 VIP UGOVORA


MALA POLJOPRIVREDNA GOSPODARSTVA I POVEĆANJE
KONKURENTNOSTI OPG -a TEME SU ZNANSTVENIH PROJEKATA


Ministar poljoprivrede prof. dr. sc. Davor Romić 4. srpnja je potpisao 16 ugovora s predstavnicima četiri znanstvene institucije Agronomski fakultet u Zagrebu, , Poljoprivredni fakultet u Osijeku , Institut za poljoprivredu i turizam , Institut za jadranske kulture i meilioraciju krša, o provedbi istraživačkih projekata .To je 14. VIP natječaj čiji će odobreni znastveni radovi za potrebe hrvatskih poljoprivrednika biti sufinancirani s iznosom od 1.753.220,00 kuna . Ukupna vrijednost odobrenih projekata je 2.135.720,00 kn,
Na ovogodišnji natječaj stiglo je 85 radova od kojih je 70 zadovoljilo uvjete natječaja te su ti radovi upućeni na znanstvenu i stručnu recenziju. Preostalih 15 prijavljenih radova eliminirano je iz natječajnog postupka zbog nepoštivanja jednog ili više uvjeta natječaja.
Sukladno ocjenama rcenzenata, za sufinanciranje je odobreno 16 znanstveno – istraživačkih projekata.

Kako bi se prilagodili potrebama hrvatskih poljoprivrednika kojima su rezultati istraživanja prvenstveno i namijenjeni, za svaki VIP natječaj određuje se nekoliko prioritetnih područja istraživanja. Na 14. VIP natječaju su bila ponuđena 2 prioritetna područja: Mala poljoprivredna gospodarstva i razvoj ruralnog područja i Povećanje konkurentnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uvođenjem novih tehnologija i inovacija.
Cilj Vijeća za istraživanja u poljoprivredi je distribucija rezultata istraživanja do krajnjih korisnika, obiteljskih poljoprivrednih spodarstava. Sva završna izvješća dosadašnjih projekata te prezentacije i brošure rezultata istraživanja projekata nalaze se na web stranici Ministarstva poljoprivrede te na web stranicama Savjetodavne službe čiji su djelatnici prenosioci informacija o rezultatima istraživanja poljoprivrednicima kojima su ta istraživanja u konačnici i namijenjena kako bi bili u toku s novim spoznajama u poljoprivredi, a time i konkurentniji na domaćem, ali i europskom tržištu.



Post je objavljen 05.07.2016. u 23:37 sati.