Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Prijavite jelenka!

Ako ga vidite. Prije neku večer dok sam trčao jedan jelenak me pogodio u glavu i odbio se, te je odmah aterirao. Nadam se da mu nije bilo ništa, (moja) kosa je ublažila udar. Osim toga letač izgleda masivan samo naoko, sa tim svojim oklopom i rogovima, no to je varka, ne bi on niti letio da nije lagan ko perce.
Taj sudar podsjetio me da bi bilo dobro proširiti obavijest koju sam nedavno primio, a to je da prijavljujete viđenja jelenaka.
Vjerujem da vam je poznat njegov karakterističan i simpatičan let u uspravnom položaju.

Kako su jelencima za njihov životni ciklus potrebni trula srušena stabla , tako ih je i sve manje jer ljudi intenzivno ekspolatiraju šume i ne ostavljaju praktični nikakv komad drveta da trune u šumi. Izgleda kako negdje u ovoj šumi su jelenci ipak našli povoljno stanište. Štoviše jednoga sam primjetio doma u preletu preko dvorišta prije nekoliko dana.

Zašto ga treba prijaviti? Evo odlomka sa biologija.com.hr:

Dragi prirodoljupci! Državni zavod za zaštitu prirode treba vašu pomoć u potrazi za posebnim stanovnicima šuma! Kako pomoći u zaštiti naših najugroženijih kornjaša, pročitajte u nastavku.

Sjećate li se prošlogodišnje potrage za jelenkom? Ukoliko da, znajte da i ove godine nastavljamo potragu za podacima o jelenku, a da potraga bude zanimljivija i korisnija, proširit ćemo je s još dvije vrste koje također pripadaju najbrojnijoj skupini životinja na našem planetu, skupini kornjaša ili tvrdokrilaca (Coleoptera), a to su - alpinska strizibuba i velika četveropjega cvilidreta.

Pitate se zašto tragamo baš za njima?! Evo nekoliko razloga zašto su nam baš one bitne i zanimljive

pročitajte članak

Kako točno prijaviti viđenje jelenka i na koju adesu e-pošte možete saznati i ovdje:
http://www.dzzp.hr/novosti/bez-podkategorije/jeste-li-ih-vidjeli!-1499.html
Koliko sam shvatio, može se dobiti nagrada: "komplet Crvenih knjiga ugroženih biljnih i životinjskih vrsta Republike Hrvatske"





Ovo su slike od lani iz iste šume. Definitivno se radi o čvrstom uporištu jelenaka.

Post je objavljen 02.07.2016. u 22:33 sati.