Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Uspjeh pučana i neuspjeh Podemosa na izborima u Španjolskom : je li Brexit utjecao?

Jučerašnji izvanredni parlamentarni izbori u Španjolskoj, održani zato jer se nakon redovnih izbora u prosincu 2015. nije uspjelo formirati vladajuću većinu, donijeli su veselje pučanima (PP; stranka desnog centra, kojoj je na čelu Mariano Rajoy, također na čelu tehničke vlade, na osnovu izborne pobjede 2011.). Povećali su postotak glasova sa 28,7% na 33,0% (+4,3%) i mandata sa 124 na 137 (od 350 u Congreso de los Diputados).

Veći dio birača je, kako izgleda, sada prihvatio njihove poruke da su ekonomski pokazatelji uglavnom dobri i da se situacija poboljšava, usprkos velikoj nezaposlenosti i socijalnim problemima koje donose austerity mjere.

Veliko razočaranje doživjela je lijeva koalicija "Unidos Podemos". Osvojili su, suprotno rezultatima predizbornih anketa, samo 21,1% glasova, što je manje nego što su "Podemos" (španjolska inačica Sirize) i "Ujedinjena ljevica", nastupajući odvojeno, osvojili u prosincu (24,4%, dakle sada -3,3%). To im je donijelo 71 mandat, točno isto kao u prosincu (relativno poboljšanje zbog zajedničke liste). Tako su potonule nade da će biti na drugom mjestu, ispred socijalista.

Posljednje predizborne ankete najavljivale su oko 24 do 26% glasova, a čak i izlazne ankete najavljivale su oko 25%. Također je glasovanje nakon TV debata davalo pobjedu njihovom lideru Pablu Inglesiasu.

S druge stranek, kako u predizbornim anketama, tako i u izlaznim anketama, PP je dobivala oko 29-30% glasova.

Nemali utjecaj na rezultate mogao je imati i strah od raspada Španjolske, jer Podemos zastupa legalnost referenduma o otcjepljenju; osvojili su relativnu većinu glasova u nekim izbornim okruzima u Kataloniji i Baskiji. Brexit je možda imao veliki utjecaj, povećavajući taj strah od raspa i od nestabilnosti generalno.. PP je u petak poruku da zemlja treba stabilnost suočena s "radikalizmom" i "populizmom".

Socijalistička stranka (PSOE) osvojila je 22,7% glasova (+0,7%) i 85 mandata (pet mandata manje, što je učinak D'Hondovog sustava da najjače liste dobiju relativno više, što je išlo u korist PP).

Opala je i stranka "Ciudadanos" (Građani), koja je nova snaga kao i Podemos, ali orijentirana liberalno, te za cjelovitu Španjolsku (protiv referenduma u Kataloniji). Osvojili su 13,1% što je 0,8% manje nego u prosincu, te 32 mandata, osam manje nego u prosincu.

Porast daje znatnu moralnu prednost PP, ali brojke su upitne kao i prije pola godine. Prvi mogući kalicijski partner su Ciudadanos, ali zajedno imaju 169 mandata, sedam manje od apsolutne većine. A preostale mandata u donjem domu parlamenta drže regionalističke stranke (dvije katalonske stranke 17 mandata, dvije bankijske 7, te jedan mandat stranka s Kanarskih otoka. Teško zamislivo da bi među njima mogli naći partnere.

Ostaje ponoviti pokušaj, sada s pozicije veće snage, da se uvjeri socijaliste da uđu u vladu, ili podrže manjinsku vladu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_general_election,_2016



Post je objavljen 27.06.2016. u 09:26 sati.