Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/navijachajduka

Marketing

VK JUG KAO UZOR

Prije svega iskoristio bih ovu prigodu da čestitam VK Jug osvajanje naslova prvaka Europe! Isto tako iskoristit ću priču o Jugu kao dobru podlogu za današnji tekst.

Znate li koja su dva dalmatinska kluba jedina uvijek u vrhu od kada je Hrvatske samostalnosti? To su ragbi klub Nada is Splita i vaterpolski klub Jug iz Dubrovnika. Bilo je još uspješnih klubova poput odbojkaša iz Kaštela, ali samo su dva gore navedena kluba baš uvijek u vrhu. Ragbi klub Nada ovom prigodom neću puno komentirati jer se radi o praktično amaterskom klubu čija konkurencija u Hrvatskoj realno i nije prevelika, ali ću se zato posvetiti vaterpolskom klubu Jug koji može poslužiti kao primjer kako bi dalmatinski klubovi trebali funkcionirati.

Da biste ostali godinama u vrhu morate imati samo jednu stvar jasno definiranu, a ta stvar se zove klupska strategija! Da strategija! A ona je kod Juga iznimno čista i jasna. Jaka omladinska škola i ulaganje u istu je baza i temelj cijelog kluba, dok se prva ekipa iz godine u godinu slaže po principu da u njoj imamo pet do šest iskusnijih igrača poniklih u vlastitoj školi plus dva do tri strana igrača koja predstavljaju pojačanja na deficitarnim pozicijama. Ostatak za popunu kadra čine isključivo igrači koji su tek izašli iz omladinske škole. I to je to! Nema filozofiranja, nema preplaćivanja stranaca, nema dovođenja prosječnih igrača iz drugih klubova. Što je najvažnije nema lutanja nego se uvijek drži ista formula kada je kadroviranje seniorske ekipe u pitanju. Naravno pri tom svaka godina nije rezultatski perfektna. Ima i trzavica u klubu jer je nemoguće da sve uvijek funkcionira savršeno. Isto tako ima rezultatski gledano i boljih i lošijih godina, ali konstanta borbe za vrh je uvijek tu! I zato Jugu svaka čast na principijelnom radu koji se pokazao pravim i jedinim ispravnim putem.

Isto tako, znamo li tko sjedi u Upravi i Nadzornom odboru Juga? Sve redom
Dubrovčani za čija imena nitko i ne mari jer se proces upravljanja klubom zna, pa čak ni pod cijenu lošijeg rezultata se ne mijenja strategija. Tko je u omladinskoj školi Juga? Opet redom Dubrovčani ili oni koji su dugi niz godina igrali u Jugu poput Mile Smodlake rođenog Splićanina. Jedino tko nije uvijek iz Dubrovnika jest trener seniorske ekipe što i jest logično jer je ta funkcija najpotrošnija roba. Toliko o Jugu kao najsvjetlijoj točki dalmatinskog sporta…

E sad kakve veze ima Jug sa Hajdukom? Itekako ima! Zašto Hajduk ne bi funkcionirao na principima Juga? Ok, različiti su sportovi, različita je i lova, ali zar princip ne bi mogao biti isti?! Zašto omladinska škola ne bi mogla i morala biti baza seniorske ekipe? Zašto se ne bi seniorska ekipa mogla slagati na istom principu? Četiri do pet pojačanja sa strane plus pet do šest iskusnijih igrača poniklih u našoj omladinskoj školi, te ostatak igrači koji su tek izašli iz omladinske škole?! I zašto taj model ne bi mogli stalno i trajno primjenjivati, a ne ovako da iz sezone u sezonu lutamo pa nam jednu sezonu igraju isključivo neiskusni igrači, dok onda u idućoj gomilamo samo strance? Strategija bi trebala biti donesena na klupskoj razini i od nje se ne bi smjelo odustajati! Rezultat ionako ne može biti gori od ovoga kojeg imamo, a siguran sam da bi konstanta u kadroviranju dugoročno donijela ekstra rezultate. Ali ne, nas ubijaju interesi, ega, provizije prilikom transfera i sve slično tome. S druge strane nama je bitnije tko sjedi u Nadzornom odboru kluba, nego koje ćemo pojačanje dovesti i kojim sustavom ćemo igrati.

Evo i sada novi trener izjavljuje da ce dovesti šest do sedam novih igrača sa strane ako kvalitetnih nema u Dalmaciji. Osobno ga razumijem jer čovjek želi rezultat sada i odmah svjestan da nema puno vremena, ali to je jasan pokazatelj da se trener kod nas može izdići iznad strategije kluba, koja u biti i ne postoji… Zato i jesmo tu gdje jesmo, miljama daleko od ozbiljnog i velikog kluba…

Stoga jasno i glasno kažem kako su nam svi ovi dosadašnji “upravitelji” kluba zapravo ubili nogomet! Pomakli su fokus sa nogometa, nogometaša i sa same nogometne igre na zapravo nebitne stvari.

A sve je u biti tako jednostavno i lako ostvarivo kad bi se imao volje nogomet i navijače stavit ispred svoje guzice i osobnih interesa. To se jasno vidi na primjeru Juga!




Sa štovanjem,
Ante Armanda
mail: ante.armanda@xnet.hr


Post je objavljen 09.06.2016. u 20:08 sati.