Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TRŽIŠTE MLIJEKA JE U FOKUSU ORGANIZACIJE COPA - COGECA


PEKKA PERSONEN:

EUROPSKA KOMISIJA MORA PRONAĆI NOVA TRŽIŠTA ZA IZVOZ


Copa-Cogeca, organizacija poljoprivrednih peroizvođača, na javnom saslušanju u Europskom parlamentu istakla je kritično stanje mliječnog tržišta, uz pad cijene mlijeka za više od 40% u posljednje dvije godine te je pozvala na djelovanje. Iva Đanović stručna suradnica mag.philol.franc. et. hisp., univ.bacc.nov. et rel.publ. iz Odjel za regionalni razvoj Hrvatske poljoprivredne komore(Croatian Chamber of Agriculture)
o toj temi šalje više detaljnijih informacija:


Na saslušanju su se mnogi sudionici, članovi Europskog parlamenta i ministri u Europskoj komisiji usuglasili oko toga da je loša situacija na mliječnom tržištu nastala zbog nekoliko faktora koji nisu pod utjecajem poljoprivrednika, kao što je npr. politička zabrana izvoza koju je nametnula Rusija i niske cijene nafte, uz povećanu nepostojanost tržišta. Za vrijeme govora na saslušanju, predsjedavajući Radne skupine za mlijeko u organizaciji Copa-Cogeca, Mansel Raymond, rekao je da su cijene posljednje dvije godine pod pritiskom te da su se srušile za više od 40% u ovom razdoblju. Rekao je da se pomoć iz prvog kriznog paketa EU-a mora isplatiti. Razočaran je da su do sad samo oko pola od svega isplaćivale države članice, što smanjuje učinak paketa. Smatra da su dodatan problem odgode u direktnim paketima plaćanja. Rekao je i da proizvođačke organizacije, međusektorske organizacije i zadruge koje obrađuju 85% mlijeka u Europi, također imaju priliku prilagoditi svoju proizvodnju prema Članku 222. u razdoblju od sredine travnja do sredine listopada. Ali, primijetio je da izgleda da se trenutno ove prilike ne koriste jer nema novčanih poticaja. Zaključio je da moguće financiranje iz EU-a ne bi trebalo utjecati na rezervu za krizu te da proizvođači također trebaju svoj pošteno zarađeni dio marže iz lanca opskrbe hranom. O krizi se također razgovaralo s Philom Hoganom, europskim povjerenikom za poljoprivredu na Plenarnoj sjednici Parlamenta te su članovi Parlamenta zahtijevali daljnje akcije za spas mljekara. Europska komisija najavljuje planove povećanja obujma intervencije: Europska komisija je najavila da planira podići razinu intervencije za obrano mlijeko s 218 000 na 350 000 tona kako bi smanjila pritisak tržišta. Europski ministri poljoprivrede bi trebali krajem lipnja odobriti plan.

Europski ministri poljoprivrede razgovarali su o inovaciji i budućnosti europske poljoprivrede na neslužbenom sastanku Europske unije: O načinima na koje bi se osigurala Zajednička poljoprivredna politika 2020 raspravljalo se na neslužbenom sastanku europskih ministara poljoprivrede 31. svibnja u Nizozemskoj, u Amsterdamu. Nizozemski ministar obraćajući se isključivo organizaciji Copa-Cogeca rekao je: „Mi želimo gledati u budućnost. Ne pet godina, već 10 do 20 godina. To se također odražava na središnju temu ovog sastanka: 'Hrana budućnosti – budućnost hrane' “. Organizacija Copa-Cogeca se također susrela s predsjedništvom Kraljevine Nizozemske kako bi navela vlastito stajalište o ovoj temi u Amsterdamu, 31. svibnja.
Organizacija Copa-Cogeca je poslala pismo europskom povjereniku, Andriukaitisu, u kojem izražava iznimnu zabrinutost za mogućnost ne obnavljanja autorizacije za aktivnu supstancu herbicida glifosata i zanemarivanje zaključaka EFSA-e.
Glavni tajnik organizacije Copa-Cogeca, Pekka Pesonen rekao je da je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrdila sigurnost i da su oni pretpostavili da će Europska komisija i države članice to potvrditi, s obzirom da bi, prema Zakonu EU-a, odluke trebale biti utemeljene na znanosti. Dodao je da europske institucije i države članice trebaju odigrati ključnu ulogu kako bi čvrsto podržale postojeće visoke standarde sigurnosti hrane. Smatra i da je potpuno neprihvatljivo da Europska komisija može razmatrati okretanje leđa znanosti i dogovorenim procedurama te ih eventualno i zabraniti.



PODACI EUROSTATA POTVRĐUJU PAD PRIHODA EUROPSKIH FARMI

Podaci o prihodima na farmama prema Eurostatu potvrđuju teško stanje s kojim se suočavaju poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge, te potrebu za djelovanjem.
Kao reakciju na nove brojke koje je objavio europski statistički ured Eurostat koje potvrđuju da su prihodi europskih farmi zapravo pali za 4% u 2015., u usporedbi s 2014., iz organizacije Copa i Cogeca su ovaj tjedan izjavili da to pokazuje tešku situaciju koja je pogodila poljoprivrednike EU-a i potrebu za djelovanjem u skladu s drugim predviđanjima Eurostata. Poljoprivredni prihodi su stvarno pali za 4% u prosjeku u 2015., ali to maskira velike razlike među državama članicama, u kojima pad seže čak i do 26% kao što je to u Njemačkoj, Danskoj (-19.7%), Velikoj Britaniji (-19.3%), Rumunjskoj (-17.9%), Luksemburgu (-13.6%), Bugarskoj (-12.1%), Finskoj (-11.6%), Češkoj (-10.8%), Slovačkoj (-10.5%), Poljskoj (-8.9%), Mađarskoj (-6.3%), Austriji (-3.9%) te Nizozemskoj (-0.8%). Glavni tajnik organizacije Copa-Cogeca, Pekka Pesonen rekao je da ovi rezultati potvrđuju lošu situaciju koja je pogodila poljoprivrednike EU-a. Istaknuo je da Europska komisija mora postupno usmjeriti svoje napore kako bi pronašla nova tržišta za izvoz te ojačala promotivne mjere. Zaključio je rekavši da je organizacija održala značajnu radionicu u Bruxellesu kako bi započela utjecaj na budući ZPP (CAP) 2020 kako bi osigurala bolju reakciju na tržišne krize na održivi način.

NEPRIJAVLJENI RAD U POLJOPRIVREDI

Pokreće se nova Platforma EU-a za borbu protiv neprijavljenog rada u poljoprivredi nakon što GEOPA-COPA završi dvogodišnji projekt. Nova platforma za borbu protiv neprijavljenog rada u poljoprivrednom sektoru EU-a i za provođenje službenih procedura za garanciju o radu osmišljena je nakon što je Copa i Grupa poljoprivrednih poslodavaca GEOPA završila dvogodišnji projekt o tome.

Dvogodišnji projekt je sponzorirala Europska komisija s ciljem da se riješi problem neprijavljenog rada u poljoprivrednom sektoru EU-a na učinkovitiji način kako bi se poboljšala situacija za poljoprivrednike i obavila službena procedura za poslodavce. Ključni problem s trenutnim sustavom je taj što je vrlo birokratičin i postavlja veliki administrativni teret na poslodavce u poljoprivredi, na taj način potičući neprijavljeni rad. Na ovo se mora apelirati. Kako bi se sagledali načini apeliranja, kao dio projekta u Nizozemskoj se održao Seminar u suorganizaciji Nizozemskog saveza poljoprivrede i hortikulture (LTO) u svibnju. U govoru na događaju, Predsjednik organizacije Geopa-Copa, Chris Botterman, rekao je da nam ne treba više uredbi nego bolje zakonodavstvo; da trebamo olakšati administrativne terete kako bi se uskladili s najboljim praksama te ih poticali. Dodao je da trebamo jednostavniji sustav koji donosi dobrobit i radnicima i poslodavcima. Platforma EU-a o neprijavljenoj praksi je pokrenuta uz Geopu i Copu kao jednim od 14 članova promatrača. Chris Botterman je zaključio da su spremni Europskoj platformi predstaviti svoje istraživanje, podatke i zaključke. Dodao je da se mnogo toga treba napraviti kako bi se borilo protiv socijalne prijevare i nepoštene konkurencije na europskoj i državnoj razini i u poljoprivrednom sektoru te da je ta borba i njihov zadatak.

Prvi krug pregovora o slobodnoj trgovini Europske unije i Republike Filipini
Prvi krug pregovora između Europske unije i Filipina održao se u Bruxellesu. Cilj je postavljanje temelja budućeg sporazuma o slobodnoj trgovini koji će predstavljati dodatni sastavni temelj sporazuma regije prema regiji između Europske unije i Udruženja država Jugoistočne Azije (ASEAN).


NADOLAZEĆI DOGAĐAJI
Želite saznati više o pogodnostima održivog europskog sektora stočarstva za ruralna područja, za zdravu prehranu, razvoj i poslove te kušati neke odlične recepte? Dođite na događaj organizacije Copa-Cogeca u Europskom parlamentu, kojem je domaćin Michel Dantin, u kampanji za stoku 2016.
Europski sektor za stočarstvo – osobito svinjogojstvo, mliječni proizvodi, goveda, ovce i koze, perad i jaja – pogođen je povećanim izazovima kao što su skupa pravila životinjske proizvodnje i ruska zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda. Vrlo često potrošači nemaju dovoljno vremena da se posvete kuhanju ili su krivo informirani o prednostima jedenja mesa za hranjivu uravnoteženu prehranu. Kampanja će dati novi pogled na prednosti jedenja mesa, prezentirajući nove lagane recepte, pokazati visok standard proizvodnje mesa i također pokazati da je stočarski sektor dobar za razvoj i zaposlenje te vitalnu ruralnu ekonomiju. Diljem Europe moći će se probati izvrsni proizvodi. Pogled na izazove i budućnost europskog sektora za stočarstvo prezentirat će također član Europskog parlamenta, Michel Dantin i predsjedništvo organizacije Copa-Cogeca. Dođite i pridružite nam se da čujete više. Kada: 20. lipnja u 18.00 sati. Gdje: Europski parlament, Members Salon Restaurant.
Rezervirajte datum: Zanima Vas stajalište organizacije Copa-Cogeca o tome kako osigurati održiv, konkurentan i ekonomski isplativ europski poljoprivredni sektor u budućnosti? Dođite u srce Grčke na naš Kongres europskih poljoprivrednika 2016. kako bi saznali više o ovim temama.

KONGRES EUROPSKIH FARMERA

Usprkos rastućim izazovima, cilj Kongresa europskih farmera 2016. bit će pokretanje rasprave o budućnosti europske poljoprivrede kako bi se osigurao ekonomski isplativ, održiv i konkurentan sektor. Vrlo je bitno proizvoditi više i bolje koristeći manje sredstava kako bi proizvođačka kontrola doprinijela jednom od najvećih izazova u sljedećem desetljeću: potrebi za povećanom proizvodnjom hrane za rastuću svjetsku populaciju te također borbi protiv klimatskih promjena koje prijete proizvodnji hrane. Kongres „Mogućnosti za europsku poljoprivredu: Zeleni rast i dinamično tržište“ bit će usmjeren na to kako najbolje doprinijeti ostvarenju održivog poljoprivrednog sektora u budućnosti. Radionica će biti usmjerena na inovativna rješenja za pametnu i održivu poljoprivredu i šumarski sektor te će se povezivanje poljoprivrednika održati 5. listopada nakon čega će biti Plenarna sjednica, 6. listopada. Dođite i pridružite nam se! Kada: 5. i 6. listopada 2016. Gdje: Divani Apollon Palace & Thalasso, Grčka



Post je objavljen 09.06.2016. u 12:38 sati.