Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

COPA - COGECA TRAŽI FLEKSIBILNOST EUROPSKE KOMISIJE

UBLAŽAVANJE PRITISKA TREBA TRAJATI
DO POČETKA TRŽIŠNE GODINE VOĆA
!


Prema informacijama iz Hrvatske poljoprivredne komore glavni tajnik organizacije Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, upozorio je: „Proizvođači voća i povrća nalaze se u kriznoj situaciji uslijed ruske zabrane poljoprivrednog izvoza koji je predstavljao najveće tržište našeg izvoza. Cijene se još nisu oporavile. Napredak u pronalaženju alternativnih izvoznih tržišta ne nadoknađuje količine koje su se izvozile u Rusku Federaciju prije embarga. To se pogotovo odnosi na zalihe u sektoru jabuka i krušaka od 1.travnja 2016. Količine jabuka i krušaka u skladištima su 10% i 20% više u odnosu na travanj 2014.

Pesonen nastavlja: „Situacija na tržištu rajčice je također u opasnosti zbog zatvaranja ruskog tržišta i povećanja uvoza rajčica u Europu iz Maroka. Zbog mogućnosti lakog kvarenja, postoje samo ograničene mogućnosti za preinaku izvoznog tržišta ljetnog voća.“
Mi stoga podržavamo činjenicu da se Komisija usuglasila oko pružanja mjera potpore kojima bi pomogla pri ublažavanju pritiska na tržište nakon ruske zabrane našeg izvoza i tražimo da se iste provode od 1.srpnja na dalje kako bi se primjenjivale od samog početka tržišne godine voća. Neprihvatljivo je da Komisija planira smanjiti 70% dostatnih količina koje ispunjavaju uvjete za potporu u okviru novog programa pomoći EU-a i da su cijene povlačenja s tržišta tako niske.

Copa-Cogeca stoga poziva EU komisiju da:

- Postavi maksimalne zajamčene količine za države članice temeljene na njihovoj proizvodnji voća i povrća i količinama koje su izvozile u Rusiju.
- Povise razinu dodatne potpore za povlačenje proizvoda s tržišta, dajući prednost svrsi, a ne slobodnoj raspodjeli.
- Skrate rok u kojem se obavljaju isplate poljoprivrednicima.
- Povise količinu državama članicama s 3 000 na 5 000 tona i osiguraju im fleksibilnost u prihvatljivosti proizvoda.


Post je objavljen 17.05.2016. u 12:40 sati.