Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/demetra1

Marketing

Lunjam

Vrijeme je stvoreno za malo prolunjati. To malo je uz obalu kroz poneki gradić, više sela prema Corku. Grlo suho pa ga treba osvježiti i odabrana štacija je Baltimore. Nekoliko riječi o:

Bilježi se osnivanje mjesta 1605. godine. Bio je uglavnom ribarski gradić u koji su često dolazili gusari. Spominje se da su žene uglavnom bile gusarske ljubavnice ili supruge.
Grad su 1631. opustjeli (Barbary) gusari iz Alžira koji su prodavali Irce u roblje u Alžir ili Maroko. Podsjetnici o tom incidentu još uvijek postoje u obliku imena puba, poput "Alžir Inn". Više od 100 mještana prodano je u roblje, od kojih su samo dvije ili tri osobe ikada više vidjele Irsku. Oni koji su preživjeli pobjegli su u Skibbereen i Baltimore je generacijama bio gotovo pust. Spor oporavak započeo je u 18. stoljeću, a do ranih 1800. selo je počelo napredovati opet, samo da bi trpjeli daljnje velike gubitke u Velikoj gladi kada se mnogo Iraca iselilo u SAD (i tamo osnovali svoj novi Baltimor).

Danas je opet ribarska luka.



Vjerujem da ste se iznenadili kao što sam i ja. No barmen mi je ispričao kako su došli Hrvati i igrali su nogomet, dobro se zabavili, puno pili, pjevali i izgubili od naše ekipe. Eto kud god kreneš nešto te na dom podsjeti.


Post je objavljen 16.05.2016. u 21:59 sati.